Parlamentari jurişti, nemulţumiţi de modificările la Statut privind incompatibilitatea avocaţilor

Mai mulţi parlamentari din Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului şi-au manifestat, miercuri seară, nemulţumirea faţă de modul în care a fost modificat Statutul parlamentarilor în cadrul comisiei de specialitate, ca urmare a solicitării de reexaminare.

RomaniaTV.net
06 feb. 2013, 20:57
Parlamentari jurişti, nemulţumiţi de modificările la Statut privind incompatibilitatea avocaţilor

O serie de parlamentari jurişti i-au cerut miercuri seară socoteală preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru modul în care a fost redactat raportul comisiei de specialitate în cazul solicitării de reexaminare formulată de şeful statului, potrivit unor surse parlamentare.

Între cei nemulţumiţi s-au numărat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, senatorul PSD Şerban Nicolae, senatorul UDMR Mate Andras, care au semnalat faptul că între modificările aduse la Statut s-ar propune starea de incompatibilitate a parlamentarilor cu calitatea de avocat, au menţionat sursele citate.

Astfel, în raportul Comisiei de Statut se precizează la secţiunea privind incompatibilităţile: „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu funcţiile publice de autoritate prevăzute la art. 81 alin. (2) şi la art.82’1 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”.

În secţiunea de motivare a amendamentului adus se arată că propunerea este „pentru îndreptarea unei necorelări existente în legea Legea nr. 161/2003”. „Fără această corelare nu ar exista incompatibilitatea prevăzută la art. 82’1 (incompatibilitatea cu calitatea de avocat)”, se arată în explicaţia la modificarea propusă la Statut.