Parlamentarii PDL nu vor asista la discursul lui Ponta în plenul reunit VIDEO

Liderul de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că parlamentarii democrat-liberalii nu vor fi în sală la discursul pe care premierul Victor Ponta vrea să-l ţină în faţa Camerelor reunite marţi, de la ora 13. Toader susţine că discursul reprezintă doar o acţiune de campanie electorală pe care primul-ministru vrea să o bifeze.

RomaniaTV.net
20 nov. 2012, 08:09
Parlamentarii PDL nu vor asista la discursul lui Ponta în plenul reunit VIDEO

„Am spus şi în Biroul Permanent de aseară, făcut ad-hoc aproape, că acţiunea mi se pare că seamănă cu cea din vară când pretextul pentru începerea procedurii preşedintelui a fost tot exprimarea unui punct de vedere referitor la problematic europeană. Mi se pare fără niciun fel de logică, o dezbaterea serioasă pe acest subiect trebuie făcută cu mult timp înainte”, a declarat, marţi, Mircea Toader.

Democrat-liberalul l-a acuzat pe primul-ministru că se foloseşte de discursul din Parlament pentru a-şi face campanie electorală. „Dacă voia să ţină un discurs, putea să meargă la televizor. Nu vom participa la acest simulacru de democraţie”, a mai spus Toader.

Plenul reunit al Parlamentului a fost convocat marţi, la ora 13.00, pentru mesajul adresat de premierul Victor Ponta pe tema poziţiei României în privinţa bugetului UE 2014-2020. De asemenea, deputaţii vor dezbate în plen, de la ora 12.00, cazul Trăşculescu.

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, luni seară, convocarea şedinţei de plen reunit, marţi, la ora 13 pentru mesajul adresat de prim-ministrul Victor Ponta pe tema poziţiei României în privinţa bugetului UE 2014-2020, iar deputaţii vor dezbate în plen cazul Trăşculescu la ora 12.

„Fac un apel la toţi senatorii şi deputaţii care sunt încă în exerciţiul mandatului să vină mâine la ora 12.00 la Camera Deputaţilor şi la ora 13.00 la plenul reunit pentru a-şi exercita dreptul de vot şi a participa la aceste două dezbateri extrem de importante”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că „aceeaşi metodă” a fost folosită în ceea ce priveşte mandatul pentru Consiliul European de către toate Parlamentele naţionale, începând cu cel britanic.

El şi-a exprimat speranţa că marţi Parlamentul va adopta o hotărâre sau o rezoluţie pe această temă, deoarece „fiecare reprezentant al României trebuie să aibă un mandat şi să se obişnuiască că va avea un mandat din partea Parlamentului”.

„Doresc ca mâine toţi parlamentarii României să fie prezenţi, să avem cvorum şi să putem să luăm o decizie după punctul de vedere exprimat de prim-ministrul României pe această temă extrem de sensibilă şi delicată”, a mai susţinut Zgonea.

Zgonea a precizat că Parlamentul nu-i va „impune” preşedintelui Traian Băsescu un mandat pentru Consiliul European, ci îi va „recomanda” unul, el întrebându-se dacă preşedintele va ţine cont de acest punct de vedere, care va fi publicat în MO.

„Aceasta este obligaţia noastră, avem o lege cu privire la raporturile dintre Guvern şi Parlament, au fost câteva articole declarate neconstituţionale, dar este obligaţia noastră”, a spus preşedintele Camerei.

Întrebat cum va putea Parlamentul să-l determine pe şeful statului să respecte o rezoluţie pe această temă, Zgonea a răspuns: „Eu cred că ar trebui să-l întrebaţi pe preşedintele României dacă domnia sa va putea să nu ia în considerare o hotărâre sau o rezoluţie a Parlamentului în plenul său reunit cu privire la un mandat pe care i-l recomandă domniei sale în momentul în care discutăm într-un Consiliu European extraordinar resursele financiare alocate României în perioada 2014-2020”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai precizat că punctul de vedere al Parlamentului va fi publicat în Monitorul Oficial, astfel încât preşedintele Traian Băsescu îl va putea cunoaşte.

Întrebat dacă după Consiliul European există posibilitatea de a-l convoca pe Traian Băsescu în Parlament, Zgonea a răspuns: „Din păcate singurul stat din Europa care nu poate să facă acest lucru este România. Dacă domnia sa va dori să vină, eu sunt o gazdă primitoare şi numai domnia sa ştie. Dacă nu va dori să vină şi va păstra pentru domnia sa informaţiile cu privire la deciziile pe care le vom lua, aşa cum a fost în ultimii cinci ani de zile, eu nu am ce să fac decât să iau act, ca şi dumneavoastră”.