Parlamentul a adoptat rectificarea bugetară, cu amendamentul pentru majorarea pensiilor cu 40%

Proiectul de lege privind rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie, a fost adoptat de plenul Parlamentului.

RomaniaTV.net
22 sept. 2020, 10:56
Parlamentul a adoptat rectificarea bugetară, cu amendamentul pentru majorarea pensiilor cu 40%

Liberalii au anunțat că vor ataca decizia la CCR.

Update. Proiectul a fost adoptat cu 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă, 11 abţineri şi un parlamentar nu şi-a exprimat votul, a anunţat Marcel Ciolacu preşedintele Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolul potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităţilor administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizaţi în mod egal indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

Update. Senatorul UDMR Tanczos Barna a anunţat marţi, în plenul reunit al celor două Camere, că parlamentarii Uniunii vor vota pentru majorarea pensiilor cu 40%, din dorinţa de a respecta două principii – al consecvenţei şi al predictibilităţii, conform News.ro.

„Sunt cel puţin două elemente care lipsesc cu desăvârşire din politicile publice din România: predictibilitatea şi consecvenţa. (…) Nu este o simplă rectificare de buget. Miza votului de astăzi este majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, prin legea 27/2019, şi respectarea unei decizii luate de Parlament, chiar dacă situaţia de astăzi este mult diferită de situaţia bugetară de atunci, din momentul în care a fost decisă majorarea pensiilor cu 40%. Miza votului nostru de astăzi este respectarea celor două principii: al consecvenţei şi al predictibilităţii. Noi, cele două grupuri parlamentare UDMR din Senat şi Cameră, vom fi consecvenţi şi astăzi şi vom susţine majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum am susţinut de la bun început această decizie”, a precizat el în cadrul şedinţei.

Ştire iniţială

Plenul Parlamentului s-a reunit marţi pentru dezbaterea proiectelor privind rectificarea bugetului de stat pe acest an, care includ amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului de pensie cu 14% şi creşterea cu 40%. Şedinţa a început la ora 13.
 
Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, spunea că votul de marţi din Parlament pe rectificarea bugetară este „un act de agresiune la stabilitatea economiei României”: „Toţi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer”.

”Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toţi se uiţă şi văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer. Ne vom opune şi le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, spune ministrul de Finanţe, senatorul PNL Florin Cîţu.

El a reamintit de documentul semnat de fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, prin care îi cerea Vioricăi Dăncilă în 2019 amânarea creşterii pensiilor cu 40%.

Premierul Ludovic Orban declara luni că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

„Bugetul nu-şi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă. În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică”, a afirmat Ludovic Orban.
 
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat anterior votului că social-democraţii rămân consecvenţi şi vor vota în Parlament creşterea pensiilor conform legii.
 
„Rămânem consecvenţi! Mâine (marţi-n.r.) vom vota în Parlament creşterea pensiilor conform legii! Iohannis şi Orban au umilit destul persoanele în vârstă! I-aţi fugărit cu poliţia şi i-aţi amendat în starea de urgenţă! I-aţi ţinut la cozi în faţa spitalelor, fără acces la tratament! I-aţi ţinut fără medicamente esenţiale, aşa cum este Euthyrox, iar acum vă plângeţi că se îmbolnăvesc! Nu le-aţi dat nicio mască din cele promise, dar îi amendaţi dacă nu au! Ajunge! Orice guvern normal la cap îşi respectă seniorii. Nu îşi bate joc de ei. Sunt părinţii şi bunicii noştri. Sunt oamenii care v-au crescut, nu povara de care nu ştiţi cum să scăpaţi mai repede acum. N-aţi făcut nimic pentru ei. Aplicaţi legea măcar. Opriţi-vă din furat şi veţi avea bani pentru pensii! Sunt 5 milioane de pensionari care aşteaptă să li se facă dreptate. Să-i vedem mâine pe cei care se opun acestei dreptăţi”, a scris Ciolacu pe Facebook.