Parlamentul a dat liber la salariile nesimţite în companiile de stat, la propunerea Guvernului

Parlamentul a votat în favoarea unei ordonanţe a Guvernului prin care şefii companiilor de stat, chiar dacă sunt neperformante pot primi salarii de până la 20.000 de euro. De asemenea, membrii consiliilor de administraţie şi adunărilor generale vor putea lua indemnizaţii de şedinţă de până la 4.000 de euro, scriu jurnaliştii de la "Gândul".

RomaniaTV.net
18 nov. 2013, 13:54
Parlamentul a dat liber la salariile nesimţite în companiile de stat, la propunerea Guvernului

Membrii Consiliilor de Administraţie şi ai Adunărilor Generale îşi pot creşte indemnizaţia de şedinţă până la un sfert din salariul directorului companiei de stat. Nu ar fi însemnat foarte mult, dacă nu ar fi crescut şi salariile şefilor în acelaşi timp.

Acum, unii pot ajunge să câştige şi până la 20.000 de euro, chiar dacă societatea pe care o conduc nu este performantă. Asta presupune ordonanţa Guvernului, care a trecut fără probleme de parlament. Cei din opoziţie spun că au observat prea târziu ce prevedea această ordonanţă şi speră ca Traian Băsescu să-i salveze de nereuşită şi s-o întoarcă în Parlament.

Practic, membrii AGA desemnaţi de stat, numiţi prin pixul ministrului, stabilesc salariul directorului general ca apoi să primească până la 25% din această sumă pentru o şedinţă la care participă în timpul orelor de program, pentru care îşi primesc oricum salariul.

„Operatorii economici nu pot acorda membrilor AGA remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali, pe şedinţă”, se arată în ordonanţa adoptată în Parlament. Până acum, aceştia primeau 1%, printr-o regulă stabilită pentru 2010 şi 2011 de Guvernul Boc şi păstrată în 2012 şi 2013, prin memorandumuri, de Guvernul Ponta. Mai mult, salariul şefilor companiilor era limitat la acea data la o indemnizaţie de secretar de stat, adică 4700 de lei. Excepţie au făcut doar instituţiile bancare ale statului (CEC Bank şi Exim Bank), cele de asigurări şi Fondul Proprietatea.

„Pentru membrii AGA, avem o creştere a indemnizaţiilor de la 1% la 25% din indemnizaţia fixă a directorilor. Practic, avem o creştere de două ori: o dată, salariile directorilor pot să fie 4.000 de euro, 10.000. 20.000 de euro, depinde cât negociază; a doua oară, creşte procentul de la 1% la 25%”, explică fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu (PDL).

Şi unii parlamentari ai puterii critică această ordonanţă. Ludovic Orban, deputat PNL, spune că limitarea din lege este doar „o gargară”. „Limitarea din lege e o gargară. De fapt vor să-i plătească mai bine şi pe cei numiţi politic”, a spus Orban ce a fost singurul parlamentar al puterii care s-a opus acestei măsuri.