Parlamentul a revocat puterile speciale acordate premierului Orban în starea de urgenţă

Parlamentul de la Budapesta a aprobat, marţi, revocarea puterilor acordate premierului Viktor Orban în timpul stării de urgenţă. Acestea i-au permis liderului naţionalist să guverneze prin decrete timp de peste două luni, ceea ce a atras critici internaţionale.

RomaniaTV.net
16 iun. 2020, 10:59
Parlamentul a revocat puterile speciale acordate premierului Orban în starea de urgenţă

Proiectul de lege a fost înainat de şeful Cancelariei premierului, Gergely Gulyas. Iniţiativa a fost aprobată marţi cu 192 de voturi pentru şi niciunul împotrivă, transmite agenţia MTI, citată de Agerpres.

Data la care va fi ridicată starea de urgenţă din Ungaria va fi decisă de Guvern. Ministrul Justiţiei a declarat că se aşteaptă ca ridicarea stării de urgenţă să intre în vigoare la 20 iunie.

Starea de urgență se va încheia pe 20 iunie în Ungaria

De asemenea, Parlamentul de la Budapesta a mai adoptat marţi – cu 135 de voturi pentru, 54 contra şi trei abţineri – un proiect, înaintat tot de şeful cancelariei lui Orban, ce prevede măsuri sanitare temporare referitoare la epidemie şi starea de pregătire epidemiologică.

Legislaţia adoptată la 30 martie i-a acordat premierului naţionalist Viktor Orban puteri aproape depline, pe durată nedeterminată, pentru combatarea epidemiei.

Budapesta şi-a atras astfel critici din partea opoziţiei, dar şi a numeroşi oficiali europeni, care l-au acuzat pe Viktor Orban de subminarea democraţiei în această ţară din Uniunea Europeană.

Coronavirus în România. Creşte din nou numărul infecţiilor, 250 de cazuri noi şi zece decese, în ultimele 24 de ore