Parlamentul a votat pentru dublarea alocaţiilor. Creşterea etapizată propusă de Guvern a fost respinsă

Camera Deputaților a respins miercuri, în calitate de for decizional, Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august. În cazul în care legea de respingere a Ordonanţei de Urgenţă este promulgată de preşedinte, intră în vigoare legea iniţială prin care alocaţiile sunt dublate.

RomaniaTV.net
19 aug. 2020, 16:01
Parlamentul a votat pentru dublarea alocaţiilor. Creşterea etapizată propusă de Guvern a fost respinsă

Proiectul de respingere a trecut cu 166 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă” iar 29 de deputați s-au abținut.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii a publicat normele sanitare pentru reînceperea şcolilor. DOCUMENTUL INTEGRAL

Procedural, legea de respingere a Ordonanței de urgență, după ce trece de cele două camere ale Parlamentului, merge la promulgare la președinte. Legea poate fi contestată la CCR sau retrimisă în Parlament. Până atunci, Ordonanța de urgență își produce efectele, iar alocațiile sunt mărite cu doar 20%. Doar după publicarea legii de respingere a ordonanței în Monitorul Oficial, alocațiile ar putea fi dublate.

Premierul Ludovic Orban a anunţat în deschiderea şedintei de Guvern de astăzi că Executivul trebuie să se pregătească pentru plata alocaţiilor mărite. „În septembrie plătim și alocațiile mărite. Pentru alocațiile mărite trebuie să fim pregătiți să facem plățile la termen”, a spus acesta.

Potrivit Ordonanței adoptate recent de Guvern, de la 1 august alocațiile au fost majorate cu 20%. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani primesc 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.