Parlamentul a votat. Vânatoarea cormoranului mare, permisă pe tot parcursul anului

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu 223 voturi "pentru", şase voturi "contra" şi 44 abţineri, un proiect de lege care permite vânarea cormoranului mare în România, în tot cursul anului.

23 mai 2023, 13:00
Parlamentul a votat. Vânatoarea cormoranului mare, permisă pe tot parcursul anului

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr.1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, în sensul permiterii vânării cormoranului mare în România, în tot cursul anului. În prezent, perioada de vânătoare a acestei specii de păsări este 1 septembrie – 28 februarie.

Iniţiatorii proiectului, senatori şi deputaţi PSD şi PNL, explică în expunerea de motive că, în ultimii 40 de ani, s-au înregistrat creşteri semnificative ale numărului de cormorani mari (Phalacrocorca carbo) şi acest lucru afectează fermele de acvacultură.

„Populaţiile s-au întors în unele zone după o lungă absenţă şi s-au mutat şi în alte zone anterior neocupate. Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul. Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului.

Citește și: VIDEO Un nou scandal marca AUR în Parlament. George Simion a intrat peste Ciolacu: ”E dreptul meu!”

Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultura românească”, au precizat parlamentarii.

Ei menţionează că aceste specii de păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie, un cormoran consumând aproximativ 500 g de hrană în fiecare zi.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și: Premierul Ciucă, în a doua zi de grevă a profesorilor: Cererile sindicatelor din Educație „sunt absolut foarte, foarte greu de îndeplinit în momentul de față”