Parlamentul Armeniei recunoaşte genocidul yazidiţilor din nordul Irakului

Parlamentul Armeniei a adoptat marţi o rezoluţie ce recunoaşte şi condamnă 'genocidul' împotriva yazidiţilor, o minoritate persecutată de jihadişti în nordul Irakului, şi i-a cerut comunităţii internaţionale să ancheteze asupra acestor masacre.

16 ian. 2018, 17:36
Parlamentul Armeniei recunoaşte genocidul yazidiţilor din nordul Irakului

‘Această rezoluţie a parlamentului armean recunoaşte şi condamnă genocidul împotriva yazidiţilor în teritoriile aflate sub controlul grupărilor teroriste în Irak, în 2014’, a declarat vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului a parlamentului armean, Rustam Mahmudian, prezentându-le jurnaliştilor textul adoptat.

În jur de 35.000 de yazidiţi trăiesc în Armenia, reprezentând minoritatea religioasă cea mai importantă în această ţară cu 3 milioane de locuitori, majoritatea creştini. Foarte integraţi în societatea armeană, yazidiţii practică o religie inspirată din mazdeismul născut în Iran în urmă cu aproape 4.000 de ani, şi din cultul lui Mithra, încorporând de-a lungul timpului elemente ale islamului şi creştinismului.

Această minoritate kurdofonă a fugit în masă, în 2014, din nordul Irakului, după ce a fost persecutată de organizaţia Stat Islamic (SI), care a ucis mii de bărbaţi yazidiţi şi a răpit sute, dacă nu mii de femei din această comunitate pe care jihadiştii o consideră ‘eretică’.

Mai mult de 47 de gropi comune au fost descoperite în regiune, potrivit Ministerului Afacerilor Religioase din Kurdistanul irakian.

Rezoluţia parlamentului armean îi cere ‘comunităţii internaţionale să desfăşoare o anchetă internaţională’ asupra acestor crime, a subliniat Mahmudian, reprezentant al comunităţii yazidite din Armenia.

În septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie menită să ajute Irakul să adune dovezile de ‘crime de război, crime împotriva umanităţii şi de genocid’ comise de SI.

‘Armenia a supravieţuit unui genocid şi poporul armean înţelege importanţa recunoaşterii, condamnării şi prevenirii unui genocid’, a adăugat Mahmudian, evocând masacrul împotriva a sute de mii de armeni care a avut loc în 1915-1917 sub Imperiul Otoman.