Parlamentul Cataloniei alege un nou candidat la funcţia de premier

Parlamentul Cataloniei organizează o dezbatere şi votează, joi, un nou candidat la funcţia de premier al regiunii, după ce liderul catalan Jordi Sanchez a renunţat la candidatură întrucât se află în arest.

22 mart. 2018, 07:09
Parlamentul Cataloniei alege un nou candidat la funcţia de premier

Preşedintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, a anunţat miercuri seară că Jordi Turull este noul candidat pentru această poziţie.

Turull, fost purtător de cuvânt al guvernului catalan, este anchetat în legătură cu proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania la 27 octombrie 2017, dar se află în libertate în baza unei cauţiuni.

„O onoare imensă. Dacă Parlamentul îmi va da votul de încredere, voi lucra fără odihnă pentru progres şi pentru protejarea celor 7,5 milioane de catalani”, a transmis Turull prin intermediul contului de Twitter, după ce a fost nominalizat în mod oficial, informează Mediafax

 Jordi Turull, în vârstă de 51 de ani, este a treia variantă avansată de partidele pro-independenţă din Catalonia care au câştigat alegerile anticipate din 21 decembrie 2017, după fostul premier Carles Puigdemont şi Jordi Sanchez, preşedintele Adunării Naţionale Catalane (ANC).

Citeşte şi Manifestaţie la Barcelona pentru formarea unui guvern determinat să avanseze spre secesiunea CATALONIEI

La 1 martie, Carles Puigdemont şi-a anunţat retragerea candidaturii pentru funcţia de premier al Cataloniei, declarându-şi susţinerea pentru Jordi Sanchez. Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei, pe numele fiind emis un mandat de arestare pentru răzvrătire şi rebeliune.

La 21 martie, Jordi Sanchez şi-a retras candidatura întrucât Curtea Supremă a Spaniei a respins o cerere de eliberare din arest, fapt care l-a împiedicat să participe la sesiunea parlamentară în care ar fi trebuit să depună jurământul de premier, potrivit Mediafax.

Jordi Sanchez este acuzat de răzvrătire şi rebeliune, fiind plasat în arest fără posibilitatea cauţiunii pe durata procesului pentru instigare împotriva ordinii sociale din Spania. Principala acuzaţie care a fost adusă împotriva lui Sanchez este organizarea unui miting proindependenţă la 20 septembrie 2017, pe durata căruia mai mulţi participanţi au blocat accesul forţelor de ordine spaniole într-o clădire din Barcelona, capitala regiunii Catalonia, şi au distrus mai multe vehicule.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie – şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.