Parlamentul din SUA a votat în unanimitate legea ce prevede declasificare informaţiilor despre originea Covid-19

Camera Reprezentanților a SUA a votat vineri în unanimitate pentru a cere directorului Serviciului Național de Informații Avril Haines să declasifice informațiile privind originea COVID-19, sporind presiunea asupra administrației președintelui Joe Biden pentru a permite publicarea acestora.

10 mart. 2023, 23:28
Parlamentul din SUA a votat în unanimitate legea ce prevede declasificare informaţiilor despre originea Covid-19

Declasificarea informaţiilor privind originea Covid-19 a fost votată de ambele camere parlamentare. Votul a fost de 419 voturi pentru și 0 împotrivă. Întrucât Senatul a adoptat proiectul de lege la 1 martie, prin consens unanim, acesta merge acum la Casa Albă pentru ca Biden să îl semneze ca lege sau să îi aplice dreptul de veto.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la intențiile sale, potrivit Reuters.

Washingtonul a purtat o dezbatere extrem de politizată cu privire la originile pandemiei de coronavirus aproape de când au fost raportate primele cazuri umane în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019, pe fondul apelurilor atât din partea democraților, cât și a republicanilor de a riposta mai puternic împotriva unei Chine în ascensiune.

Dezbaterea a fost realimentată luna trecută, când Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că Departamentul pentru Energie al SUA a concluzionat că pandemia a apărut probabil în urma unei scurgeri de laborator din China, o evaluare pe care Beijingul o neagă.

Departamentul și-a făcut evaluarea cu o „încredere scăzută” într-un raport de informații clasificate, a declarat Journal. Alte patru agenții americane consideră în continuare că COVID-19 a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, în timp ce două sunt indecise.

Citeşte şi: Răsturnare de situaţie: amendă de 150 de euro dacă porţi masca în transportul public!

Oficialii administrației Biden au declarat că este posibil ca originile pandemiei să nu fie niciodată cunoscute. China a declarat că afirmațiile potrivit cărora o scurgere de laborator a cauzat probabil pandemia nu au credibilitate.

„Poporul american trebuie să cunoască toate aspectele, inclusiv modul în care a fost creat acest virus și, în mod specific, dacă apariția naturală a fost rezultatul unui eveniment legat de laborator?” a declarat reprezentantul Mike Turner, președintele republican al Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, care a cerut sprijin pentru această măsură.

Reprezentantul Jim Himes, cel mai important democrat din comisie, a calificat proiectul de lege drept un prim pas important. „Sper că va clarifica unele speculații, unele zvonuri care circulă”, a spus el.

Citeşte şi: Viktor Orban, atac dur la adresa liderilor occidentali: ”Sunt cuprinşi de o febră a războiului”