Parlamentul a dat aviz favorabil în unanimitate pentru referendumul iniţiat de preşedinte pe tema justiţiei

Publicat: Luni, 13 Februarie 2017 07:59 // Actualizat: Luni, 13 Februarie 2017 19:03 // Sursa: romaniatv.net

Plenul Parlamentului a avizat favorabil, luni, solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind inițierea unui referendum național cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.

Foto: presidency.ro

UPDATE 16.01 Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declanşat de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei.

Decizia a fost luată în unanimitate de voturi.

Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care avizează favorabil inițierea de către președintele României a unui referendum național consultativ cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituția României, Legea 3/2000 privind referendumul, deciziile CCR în materie și recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția.

În hotărârea Parlamentului se precizează că, potrivit art. 90 și 74 alin. 2, din Constituția României, problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor. În hotărâre se face referire la Decizia Curții Constituționale a României 70/1999 potrivit căreia președintele nu poate iniția un referendum cu caracter legislativ, precum și la decizia CCR nr. 799/2011. Codul de bune practici ale Comisiei de la Veneția prevede că textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei, democrației, drepturilor omului și statului de drept.


UPDATE. Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au aprobat, luni, ca pe agenda plenului reunit, de la ora 15.00, să fie şi avizul la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de convocare a referendumului pe tema Justiţiei.

Avizul final al Parlamentului va fi dat astfel cu o zi înaintea expirării termenului de 20 de zile prevăzut de lege. În cazul în care plenul nu votează acest aviz, şeful statului poate iniţia demersurile pentru consultarea populaţiei şi fără punctul de vedere al Parlamentului.

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie, social-democratul Şerban Nicolae afirmând însă că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat marţi, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie, social-democratul Şerban Nicolae afirmând însă că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017.

Parlamentarii PNL şi USR au afirmat că sunt de acord cu solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, care este "justificată” şi "întemeiată”, în timp ce deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut că ar trebui să existe mai multe detalii în ceea ce priveşte întrebarea la care urmează să răspundă românii, în caz contrar s-ar ajunge la „neglijenţa în serviciu”.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, că solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie va primi, „fără niciun fel de problemă”, aviz favorabil, dar această temă nu trebuie „fetişizată” pentru a nu fi „omorâtă”, transmite News.ro.

„Tema este de actualitate în permanenţă, numai că nu trebuie fetişizată. Pentru că de multe ori când fetişizezi o temă, în final o omori. În ceea ce priveşte solicitarea preşedintelui (Klaus Iohannis – n.r.), din partea noastră este aviz favorabil fără niciun fel de problemă”, a precizat Liviu Dragnea, întrebat despre „tema de actualitate”, şi anume solicitarea şefului statului privind organizarea uni referendum pe Justiţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

"Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice", anunţa Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Legii referendumului, Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile să dea un aviz consultativ pentru referendumul convocat de către preşedinte. În cazul în care termenul de 20 de zile este depăşit, procedura de consultare se consideră a fi îndeplinită.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
justiţie Klaus Iohannis Parlament referendum
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 feb 15:23
Răspunde | Votează email 0 email
Voicu Nicu
Toata tarasenia asta cu referendumul a fost aruncata la cald, anuntata pe repede inainte, la nervi. Acum, cred ca si marele Joha recepteaza ca nu mai e nevoie, dar sa nu ramana de fraier, nu mai da inapoi. Bani cheltuiti anapoda, majoritatea cunoscutilor mei condamna actiunea si daca pana atunci neamtul mai gafeaza, cred ca prezenta la vot va fi asigurata de membrii de partid si de indoctrinati.
13 feb 23:47
Răspunde | Votează email 0 email
marius
SAH MAT PENTRU CORUPTII ACUMA SA VEDEM DNA CE MULTA ACTIVITATEA VA AVEA IN ACEST AN 2017 ))) BINE GANDIT RESPECT STRADA
13 feb 20:14
Răspunde | Votează email 0 email
ION
Totul e o vrajeala ieftina de doi bani de-a lui Iohannis ca sa slabeasca bugetul si sa nu faca fata PSD ul promisiunilor facute. Altminteri ce rost ar avea intrebarea tampa care s-ar pune? E logic ca toata lumea vrea o justitie corecta,stat de drept, sa fie bine sa nu fie rau. Nu are nici o noima acest referendum si e vorba de o risipa voita a banului public. Dar pentu ca "ORICINE" are putere sa decida in tara noastra(cat o mai fii a noastra!!!), trebuie sa facem pohtele pohticiosului...asta e...
13 feb 16:35
Răspunde | Votează email 0 email
POPESCU IONICA
SPERAM SA NU SE LUNGEASCA VORBA CU REFERENDUMUL SI SA FIE VALIDAT CA AU TREBURI MAI IMPORTANTE SI MAI URGENTE DECAT REPETARILE OBOSITOARE; COSTISITOARE INUTILE SI SUPARATOARE:
13 feb 10:03
Răspunde | Votează email 0 email
Stela
Referendumul va fi invalidat din cauza neprezentarii la vot .
1
EUR
4.7354
RON
15 Sep
noapte 14 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H