Parlamentul European cere lămuriri Camerei Deputaţilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica

Pavel Svoboda, președintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, a transmis vineri conducerii Camerei Deputaților o scrisoare în care cere informații cu privire la practica din România în privința imunității parlamentare, informații care îi sunt necesare în examinarea cazului europarlamentarului Dan Nica pentru care ministrul Justiției a cerut ridicarea imunității.

20 mart. 2015, 10:21
Parlamentul European cere lămuriri Camerei Deputaţilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica

„Vă rog să ne oferiți mai multe informații cu privire la practica Camerei dumneavoastră în aplicarea reglementărilor privind imunitatea membrilor săi, în special aș aprecia dacă ați putea clarifica dacă membrilor Camerei Deputaților care sunt în același timp membri ai Guvernului li se aplică reglementări speciale privind imunitatea și dacă aceste reglementări speciale continuă să fie aplicabile membrilor Camerei care au fost membri ai Guvernului pentru fapte comise în exercitarea mandatului anterior de ministru„, se arată în scrisoarea lui Pavel Svoboda, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Cererea de ridicare a imunităţii lui Dan Nica, anunţată în plen la Parlamentul European

El amintește că Parlamentul European a primit în noiembrie 2014 o scrisoare din partea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, prin care se solicită ridicarea imunității parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputaților și al Guvernului, în prezent europarlamentar.

„În conformitate cu Protocolul privind privilegiile și imunitățile al UE, membrii Parlamentului European se bucură pe teritoriul statului din care provin de imunități recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări.

Potrivit legii responsabilității ministeriale, numai Camera Deputaților, Senatul sau președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor”, a mai scris președintele Comisiei pentru afaceri juridice din PE.

Citeşte şi: SCANDALUL MICROSOFT. Dan Nica ar fi pretins şi primit o parte din 20 de milioane de dolari plătiţi de Fujitsu

Secretarul Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a declarat vineri că scrisoarea a fost analizată în Biroul permanent și transmisă Comisiei juridice, care trebuie să elaboreze un răspuns în termen de 10 zile, după care BP va transmite răspunsul Parlamentului European.