Parlamentul European cere Venezuelei să îi elibereze pe DEŢINUŢII POLITICI

Parlamentul European (PE) a cerut miercuri guvernului din Venezuela eliberarea "tuturor deținuților politici" și respectarea Constituției, potrivit unei rezoluții adoptate cu largă majoritate, relatează AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
08 iun. 2016, 18:40
Parlamentul European cere Venezuelei să îi elibereze pe DEŢINUŢII POLITICI

Această rezoluție neconstrângătoare, propusă în comun de popularii europeni (PPE, conservatori), socialiști și liberali ( ALDE), a fost adoptată cu 501 voturi pentru, 94 împotrivă și 73 abțineri.

Eurodeputații cer cu insistență ‘guvernului din Venezuela să elibereze imediat toți deținuții politici’, potrivit textului rezoluției, care menționează că este vorba de o ‘condiție’ pusă de opoziție pentru a începe negocierile.

‘Peste 2.000 de persoane (sunt) închise, în arest la domiciliu sau condamnate cu suspendare pentru motive politice’, potrivit eurodeputaților.

Rezoluția cere de asemenea ‘guvernului și autorităților publice din Venezuela să respecte Constituția’, în special privind procesul lansat de opoziție pentru a-l destitui pe președintele Nicolas Maduro, ales până în 2019, potrivit Agerpres.

Venezuela se află în pragul imploziei, dezmembrată de războiul politic dintre Parlament, controlat de opoziție, și guvernul socialist pro-Maduro, într-un climat de exasperare populară legat de prăbușirea economică a acestei țări cu resurse de petrol.

Citeşte şi Nicolas Maduro denunţă „presiunile brutale” ale SUA pentru a izola Venezuela

Autoritățile electorale venezuelene au validat majoritatea celor 1,8 milioane de semnături prezentate de opoziție în favoarea unui referendum pentru a-l revoca pe președintele socialist. La rândul său, Nicolas Maduro a apreciat că un referendum de demitere este ‘invalid’ și nu poate fi ‘o bază de dialog’.

‘Soluția la criză trece printr-un dialog la toate nivelurile guvernului, opoziției democratice și societății’, potrivit rezoluției Parlamentului European adoptate miercuri la Strasbourg.