Parlamentul European şi Consiliul UE, acord crucial pentru relansarea economică. România ar putea atrage 80 de miliarde de euro

Un acord crucial a fost stabilit marţi între Parlamentu European şi Consiliul Uniunii Europene, cu privire la pachetul financiar de redresare economică. Acesta a ajuns la suma de 1.800 miliarde de euro, spune unul dintre negociatori Parlamentului European, pe contul de Twitter.

RomaniaTV.net
10 nov. 2020, 14:29
Parlamentul European şi Consiliul UE, acord crucial pentru relansarea economică. România ar putea atrage 80 de miliarde de euro

România va putea atrage suma maximă de aproape 80 de miliarde de euro. De altfel, pachetul financiar este format din bugetul multianual al UE (2021-2027, cu o perioadă de grație de maximum trei ani) și fondul de relansare economică numit NextGeneration EU (bani ce pot fi cheltuiți pe proiecte timp de patru ani).

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a confirmat acordul între cele două instituții. Acordrul mai trebuie votat de plenul Parlamentului European, de Consiliul UE și de parlamentele naționale pentru a intra în vigoare.

Pentru a beneficia de aceste fonduri, fiecare stat membru trebuie să prezinte un plan detaliat de proiecte care să respecte marile politici europene, printre care se numără protecția mediului (GreenDeal) și digitalizarea accelerată.

Astfel, pentru ţara noastră fondurile sunt extrem de importante, dat fiind că e buget multianual al UE care va finanța marile lucrări de infrastructură fizică (rutieră, feroviară, agricolă etc.) Statele care sunt mari contributori la bugetul UE au arătat clar că viitoarele bugetele multianuale vor fi direcționate spre cercetare, digitalizare, inteligență artificială, competitivitate economică și mediu.

Cum se împart banii veniţi din fondurile europene

– 46,4 miliarde de euro sunt din Bugetul multianual 2021-2027 (Fonduri nerambursabile). Aceste fonduri sunt destinate pentru Politica de Coeziune, pentru Politica Agricolă Comună, precum și pentru aplicarea planului Green Deal (760 de milioane de euro).

– 33,5 miliarde de euro sunt din Pachetul de relansare economică (puțin peste 50% sunt fonduri nerambursabile, granturi, și puțin sub 50% sunt împrumuturi). Astfel, din 33,5 miliarde de euro, 16,8 miliarde de euro sunt granturi și 16,7 miliarde de euro sunt împrumuturi.

În total, din 79,9 miliarde euro, aproximativ 16,7 miliarde de euro sunt bani rambursabili (sub forma de împrumut, dar în condiții mai avantajoase) și aproximativ 63,2 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile.

Citeşte şi: Statele membre UE care nu respectă statul de drept pot pierde accesul la fonduri europene. Liderii europeni au ajuns la un acord