Parlamentul European, sondaj europarlamentare: PNL, cotat cu mai multe voturi decât PSD. De unde provin cifrele

Parlamentul European a publicat o nouă estimare a rezultatelor alegerilor europarlamentare, rezultate globale şi defalcate pe ţări. Pentru România, PNL apare pe prima poziţie, cu 25% din voturi, urmat de PSD, cu 21%. Estimările PE se bazează pe sondajele efectuate de institute de sondare în fiecare ţară în parte. Ca atare, PE a preluat la virgulă sondajul IMAS de la începutul lunii aprilie privind rezultatul alegerilor europarlamentare în România, primul care dădea PNL peste PSD.

RomaniaTV.net
18 apr. 2019, 09:53

PNL ar obţine 25,2% din voturile românilor dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare, potrivit datelor prezentate de Parlamentul European, care preia sondajul IMAS de la începutul lunii aprilie.

Pe locul 2, PSD este cotat cu 21,5% din voturi.

Alianţa USR-PLUS ar strânge 17,7% din voturi, iar ALDE ar obţine 12,7%.

Top 5 este completat de Pro România a lui Victor Ponta cu 11,2% din voturi.

Potrivit acestor estimări, PNL ar obţine 9 locuri în Parlamentul European, PSD 8 locuri, Alianţa USR PLUS 6 locuri, ALDE 4 locuri, Pro România 4 locuri, UDMR 1 loc (total 32 de locuri alocate României). Celelalte partide nu ar trece pragulelectoral.

Cum va arăta următorul Parlament European. Estimări

Partidul Popular European (PPE) ar obţine 180 de mandate (24%), socialiştii europeni 149 de mandate (19,8%) şi liberalii 76 de mandate în viitorul Parlament European ce va fi format după alegerile europene din 23-26 mai, relevă estimările publicate joi de legislativul european, pe baza sondajelor realizate în cele 28 de state membre înainte de 15 aprilie 2019.

Pe poziţia a patra s-ar plasa Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR, 66 de locuri, respectiv 8,8% din mandatele europarlamentare), formaţiune urmată de Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), cu 62 de locuri (8,3% din mandate), Verzi (57 de locuri), Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL 46 de locuri) şi Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD, 45 de locuri, 6% din mandate).

Numărul membrilor neafiliaţi ar fi de opt, iar alţi eurodeputaţi – 62.

Cifrele provin dintr-o compilaţie a sondajelor reprezentative efectuate de institute naţionale de sondare a opiniei publice din statele membre şi agregate de Kantar Public în numele Parlamentului European. Noile informaţii sunt extrase din 43 de sondaje de opinie special dedicate alegerilor europene, efectuate în 21 de ţări.