Parlamentul European va adopta în octombrie o rezoluţie pe tema situaţiei din România. Viorica Dăncilă va fi invitată

Parlamentul European va dezbate în următoarea sesiune situaţia din România, iar în cea de a doua sesiune plenară din octombrie va adopta o rezoluţie pe această temă, anunţă europarlamentarul Siegfried Mureşan, care precizează că premierul Viorica Dăncilă va fi invitată la dezbatere.

RomaniaTV.net
13 sept. 2018, 09:03
Parlamentul European va adopta în octombrie o rezoluţie pe tema situaţiei din România. Viorica Dăncilă va fi invitată

„Avem noutăţi despre dezbaterea privind situaţia din România care va avea loc în Parlamentul European: dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie). Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situatia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie)”, a scris pe Facebook europarlamentarul Sigfried Mureşan.

El afirmă că prim-ministrul Viorica Dăncilă va fi invitat la dezbatere.

„Prim-ministrul Guvernului României va fi invitat la dezbaterea de la începutul lunii octombrie”, a mai scris Siegfried Mureşan.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, că dacă ar fi vorbit despre România în discursul despre Starea Uniunii susţinut miercuri, mesajul nu ar fi fost unul pozitiv în totalitate. El crede în continuare că România şi Bulgaria trebuie să intre în spaţiul Schengen cât mai curând, dar în acelaşi timp trebuie văzute rezultate în ceea ce priveşte respectarea statului de drept. „Am impresia că există o uriaşă şi controversată dispută în România între preşedinte şi guvern şi o parte a Parlamentului. Am sentimentul că e totul în regulă în România? Nu”, a afirmat oficialul european.

Şi premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, miercuri, la Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că ţara sa are îngrijorări cu privire la statul de drept din România, el subliniind că acesta este fundamentul proiectului european. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că semnalele venite din exterior trebuie luate „foarte în serios”.

Parlamentul European a votat miercuri începerea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea regulilor democratice. După un vot tensionat, majoritatea parlamentarilor europeni au susţinut moţiunea de a activa Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei. Guvernul lui Viktor Orban este acuzat că a redus la tăcere presa, a atacat ONG-urile şi a subminat independenţa justiţiei.

Această măsură nu va duce la penalizarea imediată a Ungariei, dar va deschide calea către impunerea unor sancţiuni. Votul înseamnă, de asemenea, că Ungaria va primi un avertisment oficial pentru că a încălcat valorile europene.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker: Dacă aş fi vorbit despre România în discursul despre Starea Uniunii, mesajul nu ar fi fost pozitiv în totalitat