Parlamentul European vrea sistem de azil centralizat şi căi legale pentru migraţie

Un sistem centralizat de azil ar permite Uniunii Europene să gestioneze mai bine fluxul tot mai mare de imigranți și azilanți, relevă o rezoluție nonlegislativă adoptată, marți, de Parlamentul European (PE) reunit în sesiune plenară, cerând modalități sigure și legale pentru cetățenii țărilor terțe de a intra în Uniune fără a apela la traficanți și a-și risca viața, se arată într-un comunicat de presă al PE.

12 apr. 2016, 16:33
Parlamentul European vrea sistem de azil centralizat şi căi legale pentru migraţie

Eurodeputații au luat act de eșecul de a adapta sistemul de azil european pentru a face față numărului tot mai mare de imigranți și cer o revizuire majoră a ‘Regulamentelor Dublin’. Ei propun crearea unui sistem centralizat pentru colectarea și atribuirea cererilor de azil. Această schemă, care ar putea include și o cotă pentru fiecare stat membru, ar trebui să funcționeze pe baza unor „puncte de acces” (hotspots) din care vor fi distribuiți refugiații.

Textul rezoluției, redactat de Roberta Metsola (grupul europarlamentar PPE) și Kashetu Kyenge (grupul S&D), a fost adoptat cu 459 de voturi pentru, 206 voturi contra și 52 de abțineri.

Comisia Europeană are în vedere o revizuire a ‘Regulamentului Dublin III’ (care stabilește ce stat membru este responsabil pentru procesarea cererii de azil) și s-a angajat să prezinte o propunere legislativă înainte de vacanța de vară, informează Agerpres.

‘Nu există o soluție rapidă la migrație, nu există un glonț magic de argint. Nu avem nevoie de soluții de urgență, avem nevoie de o abordare durabilă pentru viitor’, a spus Metsola, în cadrul dezbaterii din plen.

Citeşte şi Confruntări la graniţa dintre Grecia şi Macedonia. Zeci de imigranţi au încercat să împingă un vagon pe şine

‘Migrația nu trebuie să fie combătută, trebuie să fie gestionată’, a spus raportorul Kyenge, insistând că abordarea europeană trebuie să se bazeze pe solidaritate și responsabilitate comună.

Parlamentul European subliniază că actualul sistem de azil nu ține cont așa cum ar trebui de presiunea specială din partea imigranților cu care se confruntă statele membre la frontierele externe ale UE. Eurodeputații cer schimbări pentru a asigura o distribuire echitabilă a responsabilităților, solidaritate și prelucrarea rapidă a cererilor de azil.

Rezoluția mai cere statelor membre să își îndeplinească obligațiile privind măsurile urgente de transfer, subliniind că până acum doar o mică parte dintre cei 106.000 azilanți care așteaptă în Italia și Grecia au fost transferați către alte state membre ale UE. În ceea ce privește relocarea, europarlamentarii insistă pe faptul că UE are nevoie de ‘o abordare legislativă obligatorie’.