Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a anuţat că au fost 299 de voturi „pentru şi 82 de voturi „împotrivă”.

20 dec. 2023, 17:27
Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024

La votarea amendamentele la proiect, preşedintele partidului AUR George Simion a anunţat că parlamentarii formaţiunii părăsesc sala plenului reunit al Camerei şi Senatului şi nu votează bugetul pentru anul 2024, în semn de protest pentru că PSD şi PNL nu au acordat profesorilor majorarea de 40% promisă.

În replică, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis l-a întrebat pe Simion de ce aleşii de la AUR nu îşi votează propriul amendament şi i-a transmis că poate dacă ei votau amendamentele, atunci e posibil să le fi votat şi restul parlamentarilor.

Peste 20.000 de amendamente depuse, din care doar 962 au au fost admise, fiecare parlamentar a avut un minut pentru a-şi susţine amendamentul în plen.

Într-o ședință plenară tensionată, Parlamentul României a luat decizii semnificative cu privire la buget și amendamentele propuse. În centrul atenției au fost respinse două amendamente, în timp ce un alt amendament important privind impozitele a fost adoptat.

Astfel, amendamentul propus de USR, care viza eliminarea pensiilor pentru primari și președinții de Consilii Județene, a fost respins. Totodată, un alt amendament referitor la bugetul Capitalei, depus de Forța Dreptei, a fost respins, solicitând revenirea la bugetul inițial al Capitalei.

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat adoptarea unui articol crucial din legea bugetului. Amendamentul PNL blochează creșterea impozitelor și taxelor în România în anul 2024, reprezentând o mișcare importantă pentru stabilitatea fiscală.

Parlamentul a adoptat un amendament al UDMR, inițial respins de comisii, care prevede alocarea a 10 milioane lei în bugetul Ministerului Educației. Această sumă este destinată inițierii și organizării, începând cu martie 2024, a Programului Național de Susținere a Învățării Limbii și Literaturii Române (PNSILLR).

AUR a anunțat că va bloca tribuna Parlamentului dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR și UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%. Incidente au avut loc între parlamentarii AUR și UDMR, marcând tensiunile dintre cele două formațiuni.

Pe 15 decembrie, Executivul a aprobat proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat pentru anul 2024, deschizând calea pentru dezbaterile parlamentare.

Ştirea iniţială:

AUR a anunţat marţi seară că îşi asumă să blocheze tribuna Parlamentului dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR şi UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%. Între parlamentarii AUR şi cei de la UDMR a izbucnit un scandal în sala de plen, în timp ce George Simion şi Diana Şoşoacă s-au jignit şi s-au ameninţat. Parlamentarii USR au venit în plen cu o serie de cutii de cadouri, roşii şi galbene, pe care erau scrise mesajele: TAXE NOI şi BUGET RECORD pentru SPECIALI.

Parlamentarii reiau miercuri dezbaterile pe proiectul legii bugetului de stat pe 2024, într-o şedinţă comună care începe la ora 10.00, votul final fiind anunţat pentru ora 16.30, cu posibilitatea prelungirii discuţiilor.

În total, s-au depus 20.432 de amendamente la bugetul de stat pe 2024, din care 962 de amendamente sunt admise şi 19.470 respinse în Comisiile de buget-finanţe, se arată într-un document prezentat de liderul AUR George Simion.

Potrivit deciziei conducerii Parlamentului, fiecare parlamentar are un minut pentru a-şi susţine amendamentul, un minut fiind alocat şi pentru firecare articol din lege. După epuizarea timpului pentru fiecare articol, celelalte amendamente la articolul respectiv se supun la vot în bloc, fără a se mai da cuvântul pentru susţinere de la tribună.

La bugetul asigurărilor de stat pe 2024, timpul alocat pe articole este de 15 minute. Dacă timpul este depălit, amendamentele se supun la vot în bloc, fără a mai fi susţinute în plen, arată documentul.

Citeşte şi: Așa-zisul pol de dreapta, umăr la umăr cu AUR și Șoșoacă. Circarii din Parlament au aruncat în aer dezbaterea bugetului

Marţi, dezbaterea bugetului a degenerat într-un scandal în care protagonişti au fost atât reprezentanţii AUR şi senatoarea Diana Şoşoacă, cât şi cei din USR, care au venit în plen cu cutii

Liderul AUR George Simion s-a certat în plen cu senatoarea independentă Diana Şoşoacă, cei doi ajungând să se înjure şi să se ameninţe, iar Simion i-a aruncat telefonul senatoarei pe joc. Potrivit Digi24, dialogul dintre cei doi a ajuns la ameninţări cu agresarea sexuală.

”George Simon, preşedintele AUR: Asta-i atitudinea voastră…

Diana Şoşoacă, senator: Pleacă de lângă mine, că nu ştiu ce-ţi fac.

George Simion: Te agresez sexual, scroafo!

Diana Şoşoacă: Ce faci, mă, tu?

George Simion: Te agresez sexual.

Diana Şoşoacă: Mă agresezi, tu, sexual, mă? Pe cine agresezi tu, sexual, mă? Nu ţi-e ruşine, bă violentule? Fătălăii de la AUR. Fă-tă-lă-ul!, fă-tă-lă-ul!”

Nu doar cei doi au fost protagoniştii scandalului din plen. Parlamentarii AUR au ajuns să se certe cu cei de la UDMR. Deputatul Dan Tănasă a început să ţipe la cei de la UDMR că ”miros a pălincă”. ”Mirosiţi a pălincă! Mirosiţi a băutură”, a spus el. ”Aţi tăiat pădurile!”, au continuat cei de la AUR, în timp  de parlamentarii UDMR au replicat în maghiară.

Citeşte şi: Ciolacu declară război corupţiei din spitale: „La Sănătate avem un plus de 44%. Cine mai îndrăzneşte să ia şpagă, trebuie să plătească extrem de aspru”

Parlamentarii USR, cu  cutii de cadouri, roşii şi galbene, pe care erau scrise mesajele: TAXE NOI şi BUGET RECORD pentru SPECIALI.

Parlamentarii USR au mers, marţi seară, la şedinţa de plen pe tema bugetului pentru 2024 cu o serie de cutii de cadouri, roşii şi galbene, pe care erau scrise mesajele: TAXE NOI şi BUGET RECORD pentru SPECIALI.

„Cadourile de sărbători pe care PSD şi PNL le-au pregătit oamenilor în bugetul pentru 2024 sunt taxe noi şi buget record pentru speciali. Este inadmisibil ca românii să plătească taxe noi pentru ca specialii să trăiască bine. Dacă bugetul trece în forma propusă de Guvernul PSD-PNL, gaura bugetară va ajunge anul viitor la 130 de miliarde de lei şi fiecare român va trebui să plătească 7.000 de lei pentru că aşa vrea Marcel Ciolacu”, a declarat preşedintele Cătălin Drulă.

AUR a anunţat marţi seară că îşi asumă să blocheze tribuna Parlamentului dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR şi UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%. ”Ne asumăm orice sancţiune dacă nu respectă promisiunile făcute profesorilor şi dacă nu îi tratează cu respect”, spunea formaţiunea.

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat că obiectivul AUR pentru zilele următoare este acela de a-l determina pe Marcel Ciolacu să se ţină de promisiunea făcută profesorilor de a le majora salariile cu 40%. Acesta a precizat că AUR nu a acceptat oferta PSD şi PNL de a da fiecărui parlamentar de opoziţie 400.000 de lei prin amendamente, subliniind că parlamentarii AUR nu pot fi cumpăraţi.

Citeşte şi: Dezbatere pe buget, la tribuna Parlamentului, între George Simion şi Diana Şoşoacă: „Te agresez sexual, scroafo!/Pe cine agresezi tu, mă, fătălăule?”