Şedinţă solemnă a Parlamentului pentru comemorarea fostului suveran. Iohannis: E datoria noastră să apărăm moştenirea regelui Mihai I

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, luni, într-o şedinţă solemnă comună pentru comemorarea Regelui Mihai, la care vor lua parte şi preşedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, Custodele coroanei regale şi Patriarhul Daniel. De asemenea, au fost invitaţi premierul Mihai Tudose, miniştrii, precum şi parlamentari şi miniştri din Republica Moldova.

11 dec. 2017, 06:25

UPDATE. Klaus Iohannis, discurs în memoria regelui Mihai.

Onorăm astăzi, cu profund respect, memoria unei mari personalități a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre.

Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democrației. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării țării de către comuniști, a dovedit curaj și simț al datoriei.

Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român.

În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire.

După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași. Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său.

Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat.

Onorată audiență,

Deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.

Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate.

Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente.

«Vom susține orice om politic», spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, «indiferent de înclinația lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor.»

Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale.

Evoc aici și turneele și misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta țara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opțiunile înaintașilor săi.

Doamnelor și domnilor,

Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I. Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege.

O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență. În definitiv, o Românie mai puternică și mai unită, pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim.

Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veșnică în inimile noastre!”

Discursul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu

Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul, va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului pentru comemorarea regelui Mihai, că fostul monarh Astăzi se află pentru a treia oară în Parlamentul României şi a spus că, de această dată, nu va mai părăsi Parlamentul, ci va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o sursă vie de inspiraţie, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj şi la tărie de caracter.

”Este, astăzi, a treia oară când Regele Mihai I este prezent în Parlamentul ţării. Constatarea este surprinzătoare pentru un monarh constituţional, a cărui autoritate a izvorât din voinţa naţională exprimată în Parlament. De obicei, şi aşa s-a întâmplat şi la noi în trecut vreme de multe decenii, regii deschid în fiecare an lucrările Parlamentului şi adresează acestuia un mesaj al tronului ce cuprinde Programul Guvernului pentru următorul an. O istorie vitregă şi violentă nu i-a îngăduit Regelui Mihai să-şi îndeplinească această atribuţie constituţională”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a amintit că regele Mihai a venit pentru prima oară în Parlament la începutul iernii anului 1946, pentru a deschide lucrările Parlamentului ales pe 19 noiembrie.

”Începea atunci un anotimp istoric aspru, care a durat patru decenii. Alegerile, oricât de controversat le-a fost rezultatul, fuseseră făcute posibile datorită actului de curaj al regelui de la 23 august 1944. În acord cu partidele politice şi bucurându-se de loialitatea armatei, Regele Mihai I a pus atunci capăt, cu o îndrăzneală ce i-a atras admiraţia întregii lumi libere, regimului politic autoritar ce târâse România într-un război absurd împotriva democraţiilor liberale. Speranţa care a mobilizat atunci energia Regelui a fost aceea că România va deveni ea însăşi, după înlăturarea dictaturii, o democraţie liberală, o ţară de cetăţeni liberi şi egali. Din păcate, nu a fost să fie aşa”, a mai spus Tăriceanu.

El a subliniat că cupaţia străină, trădarea unei părţi a elitelor, o propagandă ipocrită şi un aparat represiv nemilos au împins atunci România într-o altă dictatură şi au dus ţara în zodia totalitarismului.

Tăriceanu a amintit apoi că regele Mihai a venit pentru a doua oară în Parlament pe 25 octombrie 2011, prilej cu care a rostit un memorabil discurs, aducând în vremea noastră valorile democratice pe care le-a întrupat în 1944.

”Astăzi, pentru a treia oară în istorie, regele este din nou în Parlamentul României, alături de noi şi în mijlocul nostru. Este prezent în gândul nostru, în credinţa noastră în democraţie, în speranţele pe care ni le punem în viitorul naţiunii noastre. De această dată, Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul. Va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o sursă vie de inspiraţie, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj şi la tărie de caracter”, a mai spus Tăriceanu.

”Nu i-a fost dat Regelui Mihai să poarte, în împrejurări oficiale, Coroana de Oţel a României şi nici să stea pe tronul regal într-o ceremonie solemnă. Am însă convingerea că Regele poartă acum pe frunte, în Împărăţia cerurilor, cununa celor drepţi. După cum am certitudinea că aici, pe pământ românesc, memoria noastră colectivă va fi de acum înainte tronul pe care Mihai I al României va rămâne pururi aşezat”, a conchis preşedintele Senatului.

Discursul lui Liviu Dragnea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat luni, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului de comemorare a regelui Mihai, că discursul susţinut de fostul monarh în Parlament în 2011, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, poate fi considerat testamentul său politic.

„Relaţia regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată. Pe 25 octombrie 2011 majestatea sa a susţinut de la tribuna Parlamentului un discurs, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, înaintea instalării la putere a regimului comunism. Din perspectiva de azi acest discurs poate fi considerat testamentul politic al regelui Mihai 1”, a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a amintit principalele mesaje transmise atunci de rege: rolul fundamental al Parlamentului într-o democraţie, valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii şi faptul că, cele mai importante lucruri de dobândit după libertate şi democraţie sunt identitatea şi demnitatea.

”Elita românească are aici o mare răspundere. Identitatea şi demnitatea. Nu este întâmplător că tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim în ultima perioadă viitorul naţiunii. Moartea regelui Mihai 1 ne-a îndurerat profund. A murit un om nobil, demn şi curajos”, a mai spus Dragnea.

El a amintit şi contribuţia regelui Mihai la promovarea intereselor României, chiar şi când s-a aflat în exil.

„Regele Mihai 1 a fost în exil un promotor al democraţiei şi al intereselor istorice ale României păstrând vie speranţa întoarcerii ei la normalitate. Oricând i s-a cerut, şi nu numai, regele a fost gata să acţioneze pentru binele ţării lui. După 1989 contribuţia regelui Mihai 1 şi a familiei regale la integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană a fost semnificativă, chiar dacă în tradiţia discreţiei care caracterizează familia regală acest lucru a fost prea puţin comunicat public. Până în ultima clipă regele Mihai a luptat pentru ţara lui cu energie şi demnitate. Faptele sale şi viaţa sa demnă vor fi mereu un model pentru toţi românii care recunosc în rege una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei sale”, a mai spus Liviu Dragnea.

Discursul premierul Tudose: Majestarea Sa rămâne în memoria noastră ca un depozitar al valorilor naţionale şi un apărător al intereselor autentice ale României

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat luni, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului dedicată comemorării regelui Mihai, că fostul monarh a fost întotdeauna pregătit să-şi sacrifice confortul personal din dragoste pentru popor şi că este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost şi rămâne Regele Mihai.

”Lider cu simţul datoriei faţă de ţară, Majestarea Sa rămâne în memoria noastră ca un depozitar al valorilor naţionale şi un apărător al intereselor autentice ale României. Din dragoste pentru popor, a fost întotdeauna pregătit să-şi sacrifice confortul personal, dovedind faptul că un rege se poate ridica întotdeauna deasupra vremurilor. Aşa a putut ierta cu nobleţe toate nedreptăţile care i s-au făcut, ştiind că în definitiv nu sunt altceva decât proiecţia fricii şi a propriilor slăbiciuni ale celor care le-au săvârşit”, a spus Mihai Tudose.

Premierul a subliniat că după 1989, regele Mihai a înţeles că locul României este alături de statele libere şi democratice, că România are şi va avea rolul său bine definit între aliaţii NATO, că România nu se poate dezvolta în afara Uniunii Europene, ”că societatea româneacă trebuie aşezată pe valori fundamentale precum democraţia şi libertatea şi, cu stăruinţă, înţelepciune şi răbdare, a lucrat astfel încât România să-şi regăsească destinul european şi euroatlantic, iar societatea românească să evolueze alături de marea familie a statelor civilizate”.

”Eu, ca om politic, am înţeles că responsabilitatea şi interesul public trebuie să stea la baza deciziilor şi măsurilor pe care le luăm. Înţeleg că nu poţi guverna fără deschidere spre dialog, fără a înţelege şi accepta argumente, fără toleranţă. Ca român, înţeleg că este nevoie de moderaţie atât pentru omul politic, dar şi pentru cei ce conduc”, a mai spus şeful Guvernului.

El a arătat că este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost şi rămâne Regele Mihai, despre curajul şi demnitatea dovedite în momente cruciale ale istoriei recente ale României sau despre puterea de a înţeşege să renunţi la binele personal în favoarea binelui public.

”Sunt convins că personalitatea vibrantă a Majestăţii Sale va continua să inspire generaţii întregi de români, care îl vor iubi cu sinceritate, aşa cum şi Regele Mihai şi-a iubit întotdeauna poporul în acel fel unic în care numai un suveran poate să o facă”, a conchis şeful Guvernului.


Principesa Margareta: Coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului, pentru progresul ţării, în cadrul UE şi NATO

Principesa Margareta a afirmat, în alocuţiunea rostită la şedinţa solemnă a Parlamentului, că va continua să servească interesele fundamentale ale României, cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui său, iar coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului, pentru progresul ţării, în cadrul UE şi al NATO.

”Solemnitatea la care participăm aduce omagiu regelui nostru atât de iubit de poporul român şi admirat de întreaga lume. Dar, rostul adunării de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă plină de pagini tragice, dar şi înălţătoare. Am pierdut, ca şi întreaga naţiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parte din fibra statului român”, a afirmat Principesa Margareta.

Custodele coroanei a spus că începe o nouă ţintă pentru casa regală.

”Cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui meu voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Ca şi regele Mihai, voi închina munca mea românilor din toate ţările lumii. Coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului pentru progresul ţării, în cadrul UE şi NATO. Regele a crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi. Pe lângă activităţile de consolidare a comunităţilor româneşti, pe lângă proiectele caritabile, familia mea şi cu mine vom fi alături de instituţiile statului îm promovarea adevăratului chip al României şi a intereselor ei pe plan internaţional. Ţării lumii au nevoie să cunoască mai bine ceea ce România a reuşit în 150 de ani ca stat modern, ce a realizat în secolul care a trecut de la Marea Unire şi ce a construit după căderea comunismului. Privind în urmă, putem să fim mândri de progresele naţiunii noastre”, a subliniat Principesa Margareta.

Principesa şi-a încheiat astfel alocuţiunea: ”În inima părinţilor mei a existat întotdeauna un mâine. Cu gândul la acel mâine, vă mulţumesc pentru ziua de astăzi. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”


Patriarhul Daniel: Regele Mihai I va rămâne în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de

Patriarhul Daniel a declarat luni, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, că abdicarea şi plecarea forţată din ţară a Regelui Mihai a fost o lovitură grea nu doar pentru România, ci şi pentru Biserică, iar regele va rămâne “în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce”.

“Omagiem astăzi personalitatea luminoasă a Majestăţii Sale, Regel Mihai I al României, pentru marile greutăţi care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieţi, şi anume: credinţa în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament şi puterea de a ierta pe cei ostili. Mare personalitate istorică a veacului său, monarh, mareşal al României, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I al României a fost, în acelaşi timp, un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române. Un om cu o credinţă puternică, pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al Monarhiei Române, Nihil Sine Deo, Nimic fără Dumnezeu”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Preafericitul Daniel a mai spus că abdicarea şi plecarea regelui Mihai I au însemnat nu doar o lovitură pentru România, ci şi pentru Biserica Ortodoxă Română, prin persecuţiile la care a fost supusă de către regimul comunist.

“Actul de abdicare forţată de la 30 decembrie 1947 şi plecarea regelui Mihai I din România, într-un îndelungat şi nedrept exil, au fost o grea lovitură pentru România, dar şi pentru Biserică, deoarece în anii următori regimul comunist va începe o cruntă perioadă de persecuţie împotriva Bisericii, împotriva celor care manifestau fidelitate sau admiraţie faţă de monarhie. În pofida politicii de ştergere a tuturor urmelor care aminteau de contribuţia monarhiei la progesul României, Biserica a găsit soluţii inteligente de salvare a inscripţiilor sau pisaniilor în care apărea numele regelui sau a tablourilor gotice”, a mai spus acesta.

De asemenea, Patriarhul Daniel a subliniat şi contribuţia regelui la aderarea României la UE şi NATO.

“Regele Mihai a trăit cu discreţie, dar cu intensitate credinţa sa în care a fost botezat. Regele Mihai al României a militat şi a contribuit intens pentru integrarea României în NATO şi UE, pentru că preţuia mult libertatea şi democraţia. După realizarea acestor deziderate, a adresat Parlamentului României îndemnul de a cultiva indentitatea şi deminitatea naţională. Prin personalitatea, viaţa şi lucrarea sa, regele Mihai I va rămâne în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce”, a conchis Patriarhul.

UPDATE. Este difuzat discursul Regelui Mihai din 2011 din Parlamentul Romaniei. Parlamentarii au ţinut un moment de reculegere, după începerea şedinţei.

Citeşte şi: Ultimele cuvinte pe care le-a rostit Regele Mihai I. VIDEO cu discursul Majestăţii Sale pentru români

Principesa Margareta stă pe acelaşi rând cu Patriarhul Daniel, preşedintele Iohannis, precum şi foştii preşedinţi Constantinescu şi Băsescu, în vreme ce principele Radu a luat loc la balcon.

Preşedintele Klaus Iohannis a sosit la Parlament în urmă cu puţin timp. Principesa Margareta a ajuns la Parlament, fiind întâmpinată de preşedinţii celor două Camere ale forului legislativ.

Şedinţa va avea loc începând cu ora 15.00.

La şedinţă şi-au confirmat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis şi Principesa Margareta, care ar urma să susţină un discurs, informează News.ro.

De asemenea, la şedinţa solemnă comună vor participa, pe lângă membrii Parlamentului, premierul, foştii preşedinţi ai României, custodele Coroanei regale, membrii Guvernului, Patriarhul Daniel, reprezentanţi ai Academiei Române, parlamentari şi miniştri din Republica Moldova şi corpul diplomatic acreditat la Bucureşti.

Potrivit memorandumului aprobat de conducerea celor două Camere în legătură cu şedinţa solemnă, ”Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român, are menirea de a continua şi împlini dezideratele testamentului politic al Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, de a face din România o ţară statornică, prosperă şi admirată în lume, o Românie suverană şi democratică”.

”În acest moment trist în care naţiunea română îşi conduce pe ultimul drum Suveranul, Parlamentul României va omagia personalitatea Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor în debutul ceremoniilor oficiale ale funeraliilor regale”, se mai arată în memorandum.

Regele Mihai – care împlinise 96 de ani în 25 octombrie – a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.