Parlamentul Siriei este condus pentru prima oară într-un deceniu de un preşedinte creştin

Hammoude Sabbagh, un creștin sirian în vârstă de 58 de ani din provincia Hassake (nord-est), a obținut 193 de voturi pentru din totalul de 252 de parlamentari, potrivit presei oficiale.

28 sept. 2017, 17:14
Parlamentul Siriei este condus pentru prima oară într-un deceniu de un preşedinte creştin

Sabbagh este primul creștin care a obținut această funcție după Fares el-Khoury, care a fost ales de două ori în timpul mandatului francez (1920-1946) și a treia oară după declararea independenței Siriei.

Sabbagh, licențiat în drept, este la fel ca majoritatea parlamentarilor sirieni membru al partidului Baas, aflat la putere de jumătate de secol în Siria, potrivit Agerpres.

Înainte de începerea conflictului din Siria în martie 2011, creștinii, proveniți din 11 comunități diferite, reprezentau circa 5% din populație.

Citeşte şi Un unchi al preşedintelui Bashar al-Assad este urmărit în Elveţia pentru crime de război

Ei au stat în general departe de conflict, însă mulți îl susțin pe președintelui Assad, în special din cauza temerii față de anumite grupări rebele islamiste. În plus, regimul de la Damasc s-a prezentat de-a lungul conflictului ca protector al minorităților din Siria.

Creștinii au fost vizați de jihadiștii Statului Islamic (IE), care au comis răpiri în masă și au distrus biserici creștine.

Potrivit episcopului caldean din Alep, Antoine Audo, jumătate din cei 1,5 milioane de creștini din Siria ar fi părăsit țara.