Calendarul învestirii Guvernului Orban propus de PNL, respins. Audierea miniştrilor va avea loc marţi şi miercuri, votul lunea viitoare

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, luni, calendarul de învestire a Guvernului Orban, potrivit România TV. Premierul desemnat a solicitat Parlamentului permisiunea de a fi prezent la această ședință pentru a argumenta propunerea de calendar.

28 oct. 2019, 04:23
Calendarul învestirii Guvernului Orban propus de PNL, respins. Audierea miniştrilor va avea loc marţi şi miercuri, votul lunea viitoare

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Depitaţilor şi Senatului au stabilit luni calendarul investirii Guvernului Orban în Parlament. Miniștrii propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban vor fi audiați în comisiile de specialitate în zilele de marți și miercuri, iar votul final, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, va avea loc luni, 4 noiembrie, au decis Birourile permanente reunite, la propunerea social-democraţilor, anunţă România TV.

„Pentru candidaţii la posturile de ministru audierile vor fi marţi şi miecuri, de dimineaţă de la ora 9.00 până seara. Am căutat să evităm încălecarea mai mutor comisii, iar pentru luni s-a decis, în unanimitate, ca luni la ora 14.00, să aibă loc şedinţele reunite pentru învestitura Guvernului”, a anunţat Teodor Meleşcanu, preşedintele Senatului.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, şi-ar fi dorit ca audierile miniștrilor în comisii să aibă loc marți, iar miercuri să se organizeze şedinţa de plen în care să se dea votul de învestitură al guvernului. Social-democraţii au reuşit să se impună în şedinţa birourilor reunite şi să aibă câştig de cauză. 

 

PROGRAMUL AUDIERILOR MINIŞTRILOR GUVERNULUI ORBAN

Marţi

ora 9: Ioan Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene

ora 10: Victor Sebastian Costache, Ministrul Sănătăţii

ora 11: Vasile-Florin Cîțu, Ministrul Finanţelor Publice

ora 12: Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii

ora 13: Ionel Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naţionale

ora 14: Marcel Ion Vela, Ministrul Afacerilor Interne

ora 15: Nechita-Adrian Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

ora 15.00: Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

MIERCURI:

ora 9: Marian Ionuț Stroe, Ministrul Tineretului şi Sportului 

ora 10: Cristina Monica Anisie, Ministrul Educaţiei și Cercetării

ora 11: Virgil–Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

ora 12: Ion Ștefan, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației

ora 13: Bogdan Lucian Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe

ora 14: Victoria Violeta Alexandru, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale

ora 15: Marian Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei

ora 15: Lucian Nicolae Bode, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor

 

Ştirea iniţială:

„Am solicitat să îmi permită prezența pentru a argumenta propunerea de calendar pe care am formulat-o. Este o propunere de calendar de bun simț. Este adevărat că PSD are majoritate, mai ales dacă reprezentantul Pro România va susține punctul de vedere al PSD și probabil vor încerca să impună un alt calendar. Noi ne vom susține cu argumente solicitarea formulată de mine ca și premier desemnat”, a declarat duminică, Ludovic Orban.

Ludovic Orban susţine că are 234 de voturi. Câte voturi sunt necesare pentru ca Guvernul PNL să fie învestit 

Liderul PNL a propus ca audierea miniștrilor desemnați să aibă loc marți, iar votul de încredere în Plenul reunit al Parlamentului să fie dat miercuri.

„Luni, 28 octombrie-convocarea ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului

Marți, 29 octombrie-programarea audierilor miniștrilor desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru

Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10:00-convocarea ședinței comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului”, prevede calendarul propus de Ludovic Orban, pentru învestirea Guvernului său.

Forțele de stânga sunt mai aproape de majoritate în Parlament decât coaliția dreptei, instalarea guvernului fiind momentan deschisă oricărui rezultat.

PSD și Pro România adună 232 de voturi, iar PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP si minoritățile contează pe 225 de voturi pentru instalarea guvernului Ludovic Orban. Nicio tabără nu are majoritatea de 233 de voturi. 

În tabăra pro-guvern un dezavantaj este că nu mai au semnăturile de la moțiunea de cenzură și se bazează doar pe angajamente verbale, au zis surse liberale pentru STIRIPESURSE.RO. În același timp, sursele citate spun că în PSD sunt parlamentari dispuși să voteze și că Pro România nu este complet ermetică. De asemenea, liberalii și-au mai securizat voturi din grupul neafiliaților. ‘Greul a fost la moțiunea de cenzură. Acum sunt mai mulți care vor să stea la masă. Negociem mai ușor”, au spus surse din conducerea PNL. 

Între timp, PSD a pregătit un ‘măcel’ la audierea miniștrilor în comisiile parlamentare. Social-democrații vor să-și convingă colegii tentați să voteze guvernul că echipa PNL nu este pregătită să meargă la Palatul Victoria. PSD vrea audieri-maraton (marți, miercuri, joi) și un vot pentru guvern săptămâna viitoare. Cu majoritate în conducerea Parlamentului, PSD are prima șansă să-și impună planul.