Parlamentul trimite la Cotroceni legea bugetului pe 2019

Parlamentul a trimis miercuri la Cotroceni, pentru promulgare, legea bugetului pe 2019. Decizia finală aparține însă preşedintelui Klaus Iohannis, căci rămâne de văzut dacă şeful statului va contesta sau nu legea.

RomaniaTV.net
20 feb. 2019, 10:17
Parlamentul trimite la Cotroceni legea bugetului pe 2019

Parlamentul a votat, vineri, proiectul de buget pe 2019, cu o întârziere de aproape trei luni. PNL, USR şi PMP au votat împotriva proiectului, în timp ce UDMR şi minorităţile au susţinut coaliţia de guvernare. 

Opoziţia a înregistrat un succes prin adoptarea unui amendament care majorează alocaţiile pentru copii. În rest, au fost acceptate doar amendamentele Puterii. Liderului PSD Liviu Dragnea şi-a impus, prin votul colegilor, tăierea bugetelor serviciilor de securitate, în favoarea unor programe de sănătate.

Ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019, Guvernul a adoptat ordonanţa pentru majorarea alocaţiilor pentru copii din luna următoare celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Astfel, începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019, cuantumul alocaţiilor de stat pentru copii va fi următorul:

  • 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora;
  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Pe lângă amendamentul privind majorarea alocaţiilor, au fost adoptate şi două amendamente ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, care prevăd suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 295 de milioane de lei pentru implementarea programelor Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali, bugetele MFP și SPP fiind diminuate.