Parlamentul ungar condamnă o declaraţie a comisarului Viviane Reding

Parlamentul Ungariei a adoptat luni seara o rezoluţie prin care condamnă declaraţia critică a comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, faţă de sistemul judiciar ungar, relatează AFP.

RomaniaTV.net
30 apr. 2013, 10:29
Parlamentul ungar condamnă o declaraţie a comisarului Viviane Reding

Rezoluţia a fost adoptată cu 277 de voturi pentru, 53 împotrivă şi şapte abţineri. „Este inacceptabil ca Viviane Reding să califice drept uşor de înţeles procedura irlandeză ce încalcă directivele fundamentale ale Uniunii Europene (UE)”, scrie în rezoluţia citată de agenţia de presă ungară MTI.

Textul rezoluţiei îi solicită lui Reding să facă maximum pentru „cooperarea juridică între ţările membre UE, în special în ceea ce priveşte recunoaşterea mutuală a hotărârilor din tribunale”.

Într-un articol apărut la 9 martie în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, Viviane Reding a considerat „uşor de înţeles” refuzul Irlandei de a extrăda în Ungaria un cetăţean irlandez implicat într-un accident rutier mortal în Ungaria.

Citeşte şi Ungaria sfidează UE: Parlamentul de la Budapesta încalcă statul de drept modificând Constituţia

„Nu am fost surprinsă – aceasta datează dintr-o perioadă în care numeroase decizii au fost luate în Ungaria şi care ridicau întrebări cu privire la independenţa sistemului judiciar ungar”, a apreciat comisarul.

În 2000, Ciaran Francis Tobin, un om de afaceri irlandez care lucra atunci în Ungaria, a ucis doi copii ungari într-un accident rutier la Leanyfalu, la 25 de kilometri de Budapesta. El fost condamnat în contumacie în Ungaria. După ce a aderat la UE în 2004, Ungaria a emis un mandat internaţional de arestare împotriva lui Tobin, dar Curtea Supremă din Irlanda a respins cererea de extrădare în două rânduri.

Bruxelles-ul exprimă de mai mult timp critici severe faţă de transformările din sistemul judiciar ungar şi din alte instituţii democratice produse sub Guvernul conservator al premierului Viktor Orban.

La 11 martie, Guvernul ungar a modificat Constituţia şi a limitat puterile Curţii Constituţionale. În prezent, Comisia Europeană studiază modificarea controversată, concluziile fiind aşteptate la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie.

La sfârşitul lunii martie, Guvernul ungar şi-a exprimat deja „indignarea profundă” faţă de criticile lui Reding.