Parlamentul unui land german dezbate prezenţa cărnii de porc în cantinele publice pentru a nu-i ofensa pe musulmani

Parlamentul din landul Schleswig-Holstein (nordul Germaniei) dezbate miercuri o propunere privind obligativitatea cărnii de porc în meniurile din cantinele publice, în contextul în care parlamentari conservatori susțin că acest tip de carne ''aparține culturii germane'' și nu trebuie să fie exclus ca urmare a afluxului de refugiați musulmani.

RomaniaTV.net
09 mart. 2016, 13:56
Parlamentul unui land german dezbate prezenţa cărnii de porc în cantinele publice pentru a nu-i ofensa pe musulmani

Membri ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU), formațiunea cancelarului Angela Merkel, spun că preparatele din carne din porc au fost retrase din meniurile cantinelor, școlilor și grădinițelor din landul Schleswig-Holstein din considerente religioase și că este greșit ca o minoritate să prevaleze asupra unei majorități.

Carnea de porc este parte integrantă a gastronomiei germane, iar creșterea porcinelor și consumul cărnii de porc joacă un rol important în economia landului Schleswig-Holstein, notează DPA.

Celelalte partide din parlamentul regional au criticat propunerea, pe care o consideră o tactică de a atrage electoratul îngrijorat de sosirea refugiaților musulmani, a căror religie interzice consumul cărnii de porc. Propunerea a fost luată în râs și pe rețelele sociale, după prezentarea ei de către CDU, la 1 martie. Utilizatorii de Twitter au postat mesaje folosind hashtagul „schweinefleischpflicht”, care s-ar traduce prin „datorie porcească”.

Liderul grupului politic al CDU din parlamentul regional, Daniel Gunther, a subliniat că în pofida furorii pe care a făcut-o propunerea respectivă, parlamentarii vor avea o dezbatere serioasă cu privire la integrarea musulmanilor în societatea germană.

Guvernul regional al landului Schleswig-Holstein este condus din anul 2012 de o coaliție formată din socialiști și ecologiști.

Manifestările xenofobe sunt în ascensiune în Germania, care a primit anul trecut aproape 1,1 milioane de migranți. Peste două treimi dintre noii sosiți provin din Siria, Afganistan și Irak, țări cu populație majoritar musulmană.