Parlamentul vrea să plafoneze pensiile aleșilor la valoarea mărită după aplicarea legii salarizării unice

Parlamentul vrea să plafoneze pensiile aleșilor la valoarea deja mărită după aplicarea legii salarizării unice. Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. În plus, potrivit modificărilor aduse legii, pensiile nu vor mai fi indexate la valoarea salariului mediu al parlamentarilor ci cu rata inflației, de la data de 1 ianuarie. Cazarea și transportul parlamentarilor vor rămâne, însă, la valoarea dinaintea aplicării legii salarizării. 

RomaniaTV.net
27 sept. 2017, 08:27
Parlamentul vrea să plafoneze pensiile aleșilor la valoarea mărită după aplicarea legii salarizării unice

Potrivit modificărilor propuse de parlamentarii din comisia de statut, pensiile parlamentarilor vor fi plafonate la valoarea de la 1 iulie a acestui an, când aceste pensii au crescut, în urma aplicării legii salarizării unitare. E drept că, în viitor, acestea vor fi indexate doar cu inflația, și nu cu valoarea indemnizației.

În luna martie, 670 de foști parlamentari luau pensie specială, iar 61 de aleși au făcut cerere la sfârșitul lui 2016, la încheierea mandatului de 4 ani în Legislativ.

După intrarea în vigoare a legii salarizării unice, au crescut și pensiile foștilor parlamentari, a căror indemnizație specială se calculează în funcție de valoarea salariului actualului Legislativ. Astfel, în funcție de numărul de mandate, foștii aleși  încasează și până la 4.000 de lei în plus, lunar și ajung la pensii de 10.000 de lei, dacă au avut trei mandate în Parlament.

Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti sau în județul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator, dar și pentru cazarea la hotel.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. În plus, li se decontează și călătoriile cu avionul, pentru o călătorie dus-întors pe săptămână.

Sumele pentru transport și cazare urmează să fie înghețate la valoarea dinainte de intrarea în vigoare a legii salarizării unice. Sumele forfetare pentru cabinetele parlamentare rămân însă majorate.