Participanţii la mitingul neautorizat al secuilor de la Târgu Mureş s-au ales cu amenzi în valoare de 70.000 de lei

Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJM) Târgu Mureș a anunțat, joi, că a aplicat 84 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 70.800 lei, pentru participanții la mitingul și marșul neautorizat din data de 10 martie, de la Târgu Mureș, cu ocazia Zilei secuilor martiri.

17 mart. 2016, 12:25
Participanţii la mitingul neautorizat al secuilor de la Târgu Mureş s-au ales cu amenzi în valoare de 70.000 de lei

Potrivit unui comunicat de presă al GJM Târgu Mureș, în urma vizualizării imaginilor înregistrate pe camerele de supraveghere ale Jandarmeriei, amenzile aplicate celor 84 de persoane au vizat încălcarea prevederilor Legii 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice și pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială a ordinii și liniștii publice.

Astfel, jandarmii au aplicat 50 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 61.000 lei, pentru organizarea și desfășurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise și pentru faptul că nu au fost luate, de către organizatori, măsurile de întrerupere a adunării publice, atunci când au constatat că au intervenit fapte de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.

De asemenea, au fost aplicate 34 sancțiuni contravenționale, în cuantum de 9.800 lei, pentru tulburarea fără drept a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomot cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

Jandarmii au mai arătat că, în 10 martie, a fost constatată și o infracțiune în flagrant în momentul desfășurării manifestării comemorative, fiind întocmite actele de constatare a infracțiunii de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, pentru un tânăr din Covasna care avea asupra sa un briceag.

Președintele Asociației Siculitas, Izsak Balazs, organizatorul principal al marșului și mitingului pentru autonomie de la Târgu Mureș, din data de 10 martie, la care au luat parte în jur de 4.000 de persoane, a declarat pentru AGERPRES că a fost amendat cu 10.000 lei pentru organizarea și desfășurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise.

Izsak Balazs a spus că a primit un proces-verbal prin care i s-a adus la cunoștință faptul că a fost amendat cu 10.000 lei, în baza art. 26 lit. a din Legea 60/1991, referitoare la organizarea și desfășurarea adunărilor publice. E a spus că va contesta amenda în instanță, întrucât nu se consideră vinovat.

În data de 10 martie, în jur de 4.000 de persoane, care au participat la o comemorare a secuilor martiri, s-au deplasat într-un marș neautorizat pe străzile municipiului Târgu Mureș, pentru a depune, la sediul Instituției Prefectului — Județul Mureș, o petiție în favoarea autonomiei, la îndemnul organizatorului manifestării, Izsak Balazs.

Pentru a nu mai apărea incidente de genul celor din 2014 — când protestatarii, porniți de asemenea într-un marș neavizat, s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat petarde și au scandat lozinci cu caracter xenofob — autoritățile au restricționat circulația rutieră și au blocat traficul rutier în zona centrului municipiului.

Printre cei care i-au condus pe manifestanți s-au numărat, pe lângă Izsak Balazs, și europarlamentarul Tokes Laszlo și liderul PPMT, Szilagyi Zsolt, alături de care s-a mai aflat Marc Gafarot i Monjó, reprezentantul Partidului Democrat Catalan. Manifestanții au scandat pe străzile orașului lozinci pro autonomiste și, uneori, lozinca „Să piară Trianonul!”