Participarea României la Eurovision, sub un mare semn de întrebare

Participarea României la ediţia din 2011 a Eurovisionului a fost un eşec, iar la concursul din acest an, este foarte posibil să nu ne mai prezentăm deloc.

06 ian. 2012, 12:03
Participarea României la Eurovision, sub un mare semn de întrebare

În 2011, România s-a clasat pe locul 17 la Eurovision, iar la ediţia 2012, care va fi găzduită de Azerbaidjan, la Baku, ar urma să treacă mai întâi prin „focurile” semifinalelor. Numai că încă nu se ştie dacă vom fi sau nu la importantul concurs muzical.

În mod normal, în această perioadă TVR ar fi trebuit să aibă deja pregătit calendarul campaniei pentru Eurovision, însă până în prezent nimic nu se mişcă în acest sens. Participarea României la Eurovision 2012 este o necunoscută şi pentru cei din TVR. „Încă nu ştim nimic. Săptămâna viitoare sperăm să aflăm şi noi ce se va întâmpla. Deocamdată nu vă pot spune nimic”, a afirmat Bianca Dinescu, PR Manager TVR 1, pentru RTV.NET.

Pe site-ul Televiziunii Române, la secţiunea Eurovision se regăsesc doar informaţii despre ediţia din 2011 şi absolut nimic despre concursul ce va avea loc la Baku, între 22 şi 26 mai.

Motivele pentru care în acest an România ar putea renunţa la participarea la Eurovision sunt, foarte probabil, de ordin financiar, bugetul TVR nefiind unul suficient de mare pentru a suporta o campanie de asemenea amploare, într-un an în care va transmite Campionatul European de fotbal din Polonia şi Ucraina, dar şi Jocurile Olimpice de la Londra. De asemenea, în ultimele luni presa a scris despre existenţa unor mari probleme financiare ale Societăţii Române de Televiziune. SRTv funcţionează, potrivit raportului de activitate pe 2010, pe pierdere, având un deficit de aproape 162 de milioane de lei.

Cele mai multe dintre ţările participante la Eurovision vor desemna piesa participantă în lunile ianuarie şi februarie, doar trei, Suedia, Portugalia şi Republica Moldova având anunţate finalele selecţiilor naţionale pentru luna martie.