Particulele radioactive, descoperite în Europa, provin din Ungaria

Particulele de iod radioactiv, descoperite în Cehia şi în alte părţi ale Europei, în ultimele săptămâni, ar putea proveni de la un laborator din Ungaria.

RomaniaTV.net
17 nov. 2011, 13:29
Particulele radioactive, descoperite în Europa, provin din Ungaria

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat că sursa particulelor cu nivel redus de iod radioactiv 131, descoperite în Cehia şi în alte părţi ale Europei în ultimele săptămâni, este un laborator din Budapesta al Institutului de cercetare şi producţie a izotopilor, Izotop Intezet, informează Agerpres.

„Particulele radioactive au fost probabil emise în atmosferă de Institutul de producţie a izotopilor de la Budapesta. Laboratorul produce radioizotopi folosiţi în domeniul medical, în cercetare şi industrie”, a anunţat AIEA printr-un comunicat, citând informaţii primite de la autoritatea ungară pentru energie atomică.

„Actualele niveluri de iod 131 depistate în Europa nu constituie un risc la adresa sănătăţii publice”, s-a mai anunţat prin acelaşi comunicat.

UPDATE: Compania ungară Izotóp Intézet a anunţat joi că în ultimele luni laboratorul său din Csilleberc, lângă Budapesta, a emis în atmosferă o cantitate mai mare decât de obicei de iod 131 radioactiv, dar directorul instituţiei a subliniat pentru agenţia ungară de presă MTI că aceste emisii nu au reprezentat niciun risc pentru sănătatea publică şi nu ar fi putut provoca nivelul sporit de radioactivitate constatat în spaţiul aerian din Europa centrală acum câteva zile.

‘Nu a fost un eveniment extraordinar. Permanent este emisă o anumită cantitate În cazul de faţă, totuşi, cantitatea a fost mai mare decât era de aşteptat’ – a declarat Jozsef Kornyei, directorul companiei, citat de Agerpres.

Deşi mai puternică, emisia din ultimele luni nu ar fi putut provoca creşterea nivelului de radioactivitate măsurată în spaţiul aerian al Europei centrale acum câteva zile, a spus responsabilul ungar.