Partidele fac curăţenie după alegerile parlamentare

PNL, PSD şi PDL îi ameninţă cu excluderi pe membrii rebeli şi anunţă alegeri interne în următoarele două luni. PNL are cea mai lungă listă cu membri căzuţi în dizgraţia conducerii centrale a partidului.

10 ian. 2013, 14:15
Partidele fac curăţenie după alegerile parlamentare

„S-au petrecut nişte lucruri inacceptabile în interiorul partidului şi aceste lucruri nu pot rămâne fără răspuns şi nu vor rămâne”, spunea Crin Antonescu într-o conferinţă de presă, cu puţin timp înainte de Anul Nou.

În conflict direct cu preşedintele Antonescu, încă dinaintea alegerile locale, primarul sectorului 1 din Capitală, Andrei Chiliman, a declarat că se aşteaptă să fie dat afară din PNL. Pe lângă edilul de sector, au mai căzut în dizgraţia şefului PNL deputatul Ludovic Orban şi senatorul Călin Popescu Tăriceanu. Dacă rămâne în partid, fostul prim-ministru ar putea fi contracandidatul lui Crin Antonescu pentru şefia PNL. Pe lista neagră a şefului Antonescu se mai află şi primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care a criticat candidaţii desemnaţi de USL în zona lui pentru alegerile parlamentare.

La PDL s-a discutat, până acum, doar despre excluderea fostului deputat Sever Voinescu, pe motiv că ar fi susţinut alţi candidaţi decât cei ai ARD pentru alegerile parlamentare. Prim-vicepreşeditele PDL, Cezar Preda, a declarat, pentru RTV.NET, că Voinescu ar trebui dat afară din partid cât mai repede, alături de toţi trădătorii care au făcut campanie împotriva partidului şi în favoarea adversarilor politici. În apărarea lui Sever Voinescu a sărit în schimb europarlamentarul Cristian Preda. Fost prim-vicepreşedinte al PDL, Cristi Preda a fost la un pas de excluderea din partid înaintea alegerilor locale pentru că a refuzat să-l susţină pe Silviu Prigoană pentru Primăria Capitalei.

La PSD, doar Mircea Geoană a intrat în conflict cu şefii partidului după ce s-a zvonit că ar fi discutat cu preşedintele Traian BĂsescu despre desemnarea premierului imediat după alegerile parlamentare. „E viu. Am avut o discuţie lămuritoare şi e viu. Nu chiar nevatamat, e doar viu„, a declarat recent Victor Ponta referindu-se la „trădătorul” din PSD evitând însă să-i dea numele.