Partidul AUR reclamă deja fraude la vot. Partidul lui George Simion susține că are dovezi că prezența la urne în Republica Moldova este una ”artificială”.
O delegație a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a fost primită vineri, 15 mai, de conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), după ce partidul care îl susține în turul al doilea pe George Simion a acuzat „posibile fraude electorale”.
”Prezența în Republica Moldova este de trei ori mai mare decât acum două săptămâni. Din datele noastre nu e naturală, ci controlata si regizata cu implicarea mai multor factori statali din Moldova si Romania. Facem apel la celelate instituții implicate in organizarea alegerilor sa ne primeasca azi sa le semnalam si lor aceste aspecte, o problema majora. N-am obtinut un raspuns la discutie. Ce se intampla cu urnele de vot in noaptea de vineri spre sambata si sambata spre duminică în Diaspora. Cine este responsabil pentru integritatea urnelor. Sperăm să obtinem informații de la alte institutii implicate”, a declarat un reprezentant AUR, citat de Romania TV.
Și candidatul AUR George Simion acuză frauda la vot.
”Gata cu “campania”, acum trebuie să oprim frauda imensă! Colegii mei sunt cu conducerea STS acum, în R.Moldova guvernul a început să fure! Nu îi lăsăm!”, a scris George Simion pe Facebook.
Serviciul de Telecomunicaţii Specile (STS) anunţă că a implementat toate cerinţele operaţionale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) şi Institutul Naţional de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfăşurare a procesului electoral de duminică. Sistemele şi aplicaţiile informatice destinate verificării dreptului de vot şi prevenirii votului ilegal, monitorizării prezenţei şi centralizării datelor din procesele-verbale au fost certificate de AEP şi îndeplinesc toate condiţiile legislative, tehnice şi operaţionale, precizează STS.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a constatat ”vehicularea prin postări social media a unor afirmații false privind derularea alegerilor în străinătate”.
”Acestea sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor.
Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor.
Cetățenii români din străinătate, inclusiv în Republica Moldova, votează în bune condiții în turul doi al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României.
Nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot.
MAE este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru a asigura sprijinul necesar bunei desfășurări a alegerilor în străinătate.
MAE reamintește că partidele politice au desemnat, în secțiile de votare din străinătate, membri și/sau observatori.
MAE a propus AEP un număr de 965 de secții de vot, la care s-au prezentat la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României 973.129 cetățeni români”, a transmis MAE.