Partidul Conservator din Marea Britanie începe procedura de selecţie a unui nou lider care să-l înlocuiască pe David Cameron

Partidul Conservator din Marea Britanie (de guvernământ) începe marți procedura de selecție a unui nou lider care să-l înlocuiască pe David Cameron în funcția de prim-ministru, favorite pentru obținerea postului fiind Theresa May, ministru de interne, și Andrea Leadsom, secretar de stat, relatează agenția Reuters.

RomaniaTV.net
05 iul. 2016, 09:04
Partidul Conservator din Marea Britanie începe procedura de selecţie a unui nou lider care să-l înlocuiască pe David Cameron

Cameron a anunțat că va demisiona în contextul politic apărut după ce britanicii au votat pe 23 iunie pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, în pofida apelurilor sale de a rămâne în blocul comunitar, succesorul său urmând să preia funcția până la începutul lui septembrie.

Lupta pentru șefie în interiorul Partidului Conservator se adaugă unei incertitudini într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare răsturnare de situație în plan politic și economic de la cel de-al doilea război mondial.

Până în prezent s-au înscris cinci candidați. Marți, cei 331 de parlamentari conservatori vor avea primul vot pentru a-l alege pe viitorul lor lider. Votul va începe la ora 10:00 GMT, rezultatele urmând să fie anunțate opt ore mai târziu și candidatul cu cele mai puține voturi va fi eliminat din cursă.

Următoarea rundă de vot va avea loc joi și procedura va continua până când în cursă vor rămâne doi candidați. Liderul va fi apoi ales de către cei circa 150.000 de membri ai Partidului Conservator din întreaga țară.

Theresa May (59 de ani), un membru marcant al Partidului Conservator care a deținut timp de șase ani portofoliul internelor, este dată drept favorită de casele de pariuri și cu șanse de reușită, bucurându-se de cel mai mare sprijin în rândul parlamentarilor conservatori.

Dar, dna May a susținut rămânerea regatului în UE și mulți conservatori consideră că viitorul prim-ministru, care va trebui să negocieze ieșirea țării din blocul comunitar după 43 de ani de apartenență la Uniune, trebuie să fie cineva care a militat pentru ieșirea din UE.

Potrivit unui sondaj pentru site-ul ConservativeHome, sprijinul pentru Theresa May în rândul membrilor partidului era în luna mai de 37%, comparativ cu 38% pentru Andrea Leadsom, o reprezentantă de frunte a taberei Brexit.

Andrea Leadsom (53 de ani), care a lucrat timp de 25 de ani în sectorul serviciilor financiare, intrând apoi în politică, nu a făcut parte niciodată dintr-un guvern. Luni, dna Leadsom a primit un sprijin puternic din partea fostului primar al Londrei Boris Johnson, care a condus campania pentru Brexit.