Partidul Verde din Ungaria: Roşia Montană, o „bombă ecologică”

Partidul verzilor din Ungaria, LMP, cere, prin vocea unuia dintre parlamentarii săi, autorităților de la Budapesta și de la București să nu avizeze exploatarea minieră de la Roșia Montană, considerând-o „o bombă ecologică", potrivit Greenpeace.

RomaniaTV.net
16 nov. 2011, 09:22
Partidul Verde din Ungaria: Roşia Montană, o „bombă ecologică”
Benedek Javor, liderul comitetului parlamentar maghiar pentru dezvoltare durabilă, a declarat într-o conferință de presă, că lansarea unei bombe ecologice precum o exploatare minieră pe baza de cianuri trebuie oprită, cu atât mai mult cu cât există riscul scurgerilor de cianuri în râurile care ajung în Ungaria.

Javor a adresat o scrisoare deschisă primului ministru maghiar și premierului Emil Boc, dar și președintelui României și parlamentarilor de la București, în care solicită oprirea procedurilor de avizare a proiectului minier de la Roșia Montană, accetuând faptul că, având în vedere experiența ambelor țări în ceea ce privește poluarea cu cianură (accidentul de la Baia Mare din 2000), este în interesul întregii regiuni evitarea repetării unei catastrofe.

Mai mult, el a lansat un apel către statele din regiune în care solicită cooperarea regională în realizarea unei hărți a investițiilor miniere și industriale riscante.

De asemenea, parlamentarul solicită autorităților române să sprijine propunerea interzicerii mineritului pe bază de tehnologii care folosesc cianura, care deja a fost propusă Parlamentului României.