Pas mare spre debirocratizare în România: eliminarea mai multor autorizații de construire în domeniul imobiliar. Care sunt modificările din legislație

Anunț mare pentru români, din zona imobiliară: birocrația se subțiază din 2023. Legea care ar putea intra în vigoare în curând, nu va mai obliga cetățenii să-și procure autorizații de construire, în anumite situații. 
Filip Stan
08 apr. 2023, 21:15
Pas mare spre debirocratizare în România: eliminarea mai multor autorizații de construire în domeniul imobiliar. Care sunt modificările din legislație

La finalul lunii martie a anului în curs, Guvernul României a aprobat un proiect de lege care va reglementa în mod unitar domeniul construcțiilor. Este vorba despre Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, ce reunește prevederile din trei legi anterioare.

Proiectul va fi votat de Parlament, iar apoi va fi promulgat de Klaus Iohannis, pentru a intra în vigoare. În plus, ar putea să apară anumite modificări prin depunerea de amendamente, înainte de voturile din Senat și Camera Deputaților.

Noul cod include anumite noutăți față de cele trei legi pe care le va înlocui, modificări majore. Va fi redusă birocrația și totodată, se pune mai mult accentul pe buna credință a proprietarilor de imobile.

Modificările din legislație vizează atât proprietarii de imobile din mediul urban, cât și pe cei din mediul rural. În cazul persoanelor care locuiesc în orașe, la bloc, nu va mai fi obligatorie autorizația, în cazul în care se dorește închiderea balconului. De asemenea, cei care locuiesc la casă, în mediul urban sau rural, vor putea construi garaje și pergole fără autorizație. Mai mult, cei din mediul rural NU vor mai avea nevoie de autorizații pentru a-și construi case. 

Fără autorizație la bloc, pentru închiderea balcoanelor

Pentru închiderea balconului, la bloc, va fi necesară doar trimiterea unei notificări la Primărie. mai multe balcoane din blocurile construite înainte de 1989 sunt deja închise. În schimb, balcoanele din blocurile rezidențiale noi sunt deschise, iar în prezent nu pot fi închise fără autorizație. Prin urmare, ne putem aștepta ca, după intrarea legii în vigoare, o parte dintre acești proprietari de apartamente să-și închidă balcoanele.

Partea mai puțin plăcută este că fiecare proprietar își va închide balconul după propriile preferințe în ceea ce privește materialele utilizate și culorile acestora, ceea ce va afecta estetica generală a blocului. Problema ar putea fi evitată prin introducerea unui amendament în lege.

Fără autorizație la casă, pentru construirea de garaje și pergole

Dacă locuiești la casă vei putea să construiești garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară fără autorizație de la primărie. O simplă notificare va fi suficientă. Construcția trebuie să îndeplinească o condiție esențială: să nu afecteze vecinii într-un fel sau altul.

Fără autorizație pentru ridicarea caselor, în mediul rural

Dacă ai un teren într-un sat sau într-o comună pe care se poate construi, vei putea ridica o casă fără niciun fel de autorizație, cu câteva condiții esențiale: casa trebuie să aibă doar parter și o suprafață maximă de 150 de metri pătrați.

Acest lucru este valabil și în cazul închiderii balcoanelor sau construirii unui garaj în curte. În locul dosarului pentru autorizație trebuie doar să notifici primăria cu privire la fel de construcție vei realiza. Încă nu se știe dacă va exista un control propriu-zis din partea autorităților locale pentru a verifica dacă locuința construită se încadrează său depășește pragul de 150 de metri pătrați.

Documentul e peste 300 de pagini este disponibil pe site-ul oficial al Guvernului – VEZI AICI.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”