Pasajul Mogoşoaia, inaugurat înainte de termen. Florin Cîţu: „Cu o floare nu se face primăvară”

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că traficul pe pasajul Mogoşoaia s-a deschis joi, 30 septembrie. Proiectul a costat peste 30 de milioane de lei şi trebuia finalizat în 2022.

30 sept. 2021, 14:50
Pasajul Mogoşoaia, inaugurat înainte de termen. Florin Cîţu: „Cu o floare nu se face primăvară”

Pasajul Mogoşoaia, inaugurat cu şase luni înainte de termen. Intrarea pe pasaj se va face dinspre Otopeni. Prezent la inaugurare, premierul Florin Cîţu a spus că, din păcate, nu se face primăvară cu o singură floare. Cîţu a anunţat că s-a rezolvat şi problema carantinării şoferilor de TIR care revin în ţară. ”Cu o simplă testare sau dacă sunt vaccinați, nu mai intră în carantină”, a anunțat premierul Florin Cîțu, în urmă cu scurt timp.

”Îi auzim pe șoferi cât de supărați sunt și e normal (se auzeau doar claxoane n.r.). Toți am fi supărați dacă am sta în trafic cu orele. Acest pasaj rezolvă o problemă majoră pentru centură. Dacă m-ar putea auzi, ar afla că s-a rezolvat și problema cu carantinarea șoferilor care vin din exterior, din zone roșii: cu o simplă testare, nu mai intră în carantină, sau dacă sunt vaccinați, deci am rezolvat și această problemă” a declarat premierul Florin Cîțu.

Prim-ministrul a făcut declarațiile în sunete de claxoane ale șoferilor revoltați, cărora le-a transmis că au rezolvat problema rapid liberalii și că de acum vor avea acces pe Pasajul Mogoșoaia, pentru a nu mai sta atât de mult blocați în trafic.

Declarațiile au fost făcut în contextul în care traficul rutier pe Pasajul Mogoșoaia, pe centura București, peste DN1A, se deschide astăzi, cu șase luni mai devreme față de termenul prevăzut. ”Am arătat că se poate să începi un proiect și să-l termini înainte de termen atunci când asiguri finanțarea proiectului” a spus Florin Cîțu, prezent la fața locului. El a afirmat că proiectul a început din 2018, dar a acuzat că a fost ținut în sertare de către cei de la PSD.

Pasajul Mogoşoaia, ianugurat înainte de termen

„Obiectivul de investiţii ‘Pasaj Mogoşoaia pe Centura Bucureşti peste DN 1A’ este situat pe Centura Bucureşti, între km 66+540 – km 67+340, şi include rampa de urcare (km 66+580 – km 66+810), rampa de coborâre km (66+920 – km 67+150) şi pasajul superior peste DN 1A”, transmiste CNAIR într-un comunicat de presă.

Citeşte şi Klaus Iohannis a semnat legea care reglementează accesarea fondurilor din PNRR

Conform sursei citate, contractul pentru construcţia Pasajului de la Mogoşoaia este în valoare de 32,259 milioane lei, fără TVA.

Pasajul suprateran DNCB peste DN1A la Mogoșoaia are o lungime de 800 de metri. Lucrările realizate de firma Strabag au început în aprilie 2020 şi aveau în mod normal termen de finalizare aprilie 2022.

Potrivit CNAIR, finalizarea Pasajului Mogoşoaia asigură fluidizarea circulaţiei pe Centura Nord a Capitalei.

„E unul dintre proiectele pe care le-am asumat și pentru care m-am luptat să ajungă la final în 2021. Mă bucur că antreprenorul austriac și-a ținut promisiunea de a finaliza proiectul anticipat și îl felicit pe această cale.

Pentru acest pasaj de 108 metri (plus rampele și bretele aferente) a fost prevăzută la licitația din 2017 o durată de execuție de 24 de luni. Enorm! Cu alte cuvinte, constructorul trebuia să termine lucrarea abia în aprilie 2022.

Nu am acceptat această situație și, după discuții cu Compania de Drumuri și cu constructor, am reușit să obțin o asumare fermă pentru finalizarea în avans, cel târziu pe 1 octombrie. Zecile de mii de cetățeni blocați zilnic în trafic pe centura București în acest dop rutier nu meritau încă 6 luni de ambuteiaje.
Am mai insistat și pe amplasarea de panouri antifonice pe întregul pasaj și rampele lui, astfel încât locuitorii din zonă să beneficieze de un confort sporit și proiectul să se integreze armonios în țesutul urban al capitalei”, a scris fostul ministru Cătălin Drulă, pe Facebook, cu o zi înainte de inaugurare.

Citeşte şi Ludovic Orban pune tunurile pe Cîţu înaintea moţiunii: Criza politică provocată cu acordul lui Iohannis a aruncat țara în aer. Cîțu, un pion care poate fi sacrificat