Paşaport de vaccinare antiCOVID pentru călătoriile cu avionul. Statele care vor să implementeze această procedură

Se pare că paşaportul antiCOVID nu este un mit. Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie.

25 feb. 2021, 09:45
Paşaport de vaccinare antiCOVID pentru călătoriile cu avionul. Statele care vor să implementeze această procedură
Paşaport de vaccinare

Paşaport de vaccinare antiCOVID pentru călătoriile cu avionul. Astfel, se va pune în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţional.

Paşaport de vaccinare antiCOVID pentru călătoriile cu avionul. Statele care vor să implementeze această procedură

Cel mai important lucru este ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie.

Vara aceasta va fi decisivă pentru multe companii aeriene şi turistice, care încearcă să supravieţuiască în urma restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciază IATA.   „Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor”, a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.   Permisul IATA de călătorie, care va fi lansat oficial la finalul lunii martie, va ajuta la facilitarea călătoriilor punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.

Campania de vaccinare a sporit speranţele că vor fi permise mai multe călătorii, dar IATA susţine că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea călătoriilor. De Juniac a lăudat Marea Britanie pentru prezentarea planurilor de reluare a călătoriilor.   Rezervările pentru vacanţe au explodat în Regatul Unit după ce autorităţile au anunţat că din mai ar putea fi reluate călătoriile internaţionale, în funcţie de evoluţia pandemiei. Directorul general al IATA şi-a exprimat speranţa că redresarea va avea loc în semestrul doi din 2021.

În urmă cu două săptămâni, ideea era extrem de controversată. Majoritatea ţărilor însorite din sudul UE, care depind de turism, sunt pentru paşaport. Luna trecută, Grecia – în speranţa că va salva domeniul turismului – a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE.   În afară de asta, Grecia a semnat un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.

Citeşte şi: Un pașaport digital de vaccinare a fost testat de o companie aeriană din Noua Zeelandă