Porumbelul-fazan cu ceafa neagră, pasărea despre care se credea că a dispărut în urmă cu 140 de ani, a fost redescoperită într-o pădure din Papua Noua Guinee

Porumbelul-fazan cu ceafa neagră este pasărea despre care oamenii credeau că a dispărut, dar a fost redescoperită recent.

21 nov. 2022, 15:57
Porumbelul-fazan cu ceafa neagră, pasărea despre care se credea că a dispărut în urmă cu 140 de ani, a fost redescoperită într-o pădure din Papua Noua Guinee

Pasărea a fost documentată de oamenii de știință pentru prima și ultima dată în anul 1822, conform unui comunicat de presă al organizației nonprofit Re:wild, care a contribuit la finanțarea eforturilor de căutare.

Pentru redescoperirea păsării a fost nevoie de o echipă de expediție care a petrecut o lună obositoare de Fergusson, o insulă accidentată din Arhipelagul D’Entrecasteaux din estul Papua Noua Guinee, unde pasărea fusese documentată inițial.

Insula Fergusson prezintă un teren accidentat, muntos, motiv pentru care expediția a fost una foarte dificilă pentru oamenii de știință. Mai mulți membri ai comunității au spus echipei că nu au mai văzut porumbelul-fazan cu ceafa neagră de zeci de ani, Cu două zile înainte ca cercetătorii să părăsească insula, o cameră video a surprins imagini cu pasărea excepțional de rară.

„După o lună de căutări, să vezi acele prime fotografii cu porumbelul-fazan a fost ca şi cum ai găsi un unicorn. Este genul de moment la care visezi întreaga ta viaţă de conservator şi observator de păsări”, a declarat John C. Mittermeier, directorul programului pentru păsări pierdute al American Bird Conservancy și co-lider al expediței, într-un comunicat de presă.

Conform aceluiași comunicat, pasărea este un porumbel mare, care locuiește pe pământ și are o coadă largă. Oamenii știu puține despre aceasta și cred că populația lor este mică și în scădere.

Citește și: Misterul a sute de balene pe cale de dispariţie. Au eşuat inexplicabil pe ţărm, mai mult de jumătate dintre ele au murit VIDEO

„Abia când am ajuns în satele de pe versantul vestic al Muntelui Kilkerran am început să ne întâlnim cu vânători care au văzut şi auzit porumbelul-fazan. Am devenit mai încrezători cu privire la numele local al păsării, care este ”Auwo”, şi am simţit că ne apropiem de habitatul de bază în care trăieşte porumbelul-fazan cu ceafă neagră”, a menționat Jason Gregg, biolog specializat în conservare și co-lider al echipei de expediție.

Membrii echipei au amplasat 12 camere pe versanții Muntelui Kilkerran, cel mai înalt munte al insulei, opt dintre acestea în locurile în care vânătorii au semnalat prezența porumbelului-fazan.

Vânătorul Augustin Gregory a oferit informații care au ajutat oamenii de știință să localizeze pasărea. Acesta a văzut-o într-o zonă cu „pante și văi abrupte” și i-a auzit strigătele distinctive.

În urma informațiilor primite, echipa a plasat o cameră pe o creastă înaltă de lângă râul Kwama, deasupra Duda Ununa și, ulterior, înainte de finalizarea călătoriei, au filmat pasărea care mergea pe pământ prin pădure.

„Comunităţile au fost foarte încântate când au văzut rezultatele, pentru că mulţi oameni nu au văzut sau auzit de pasăre până când am început proiectul nostru şi am obţinut fotografiile cu capcana camerei”, a spus Serena Ketaloya, specialist în conservare din Milne Bay, Papua Noua Guinee.

Citește și: Un vânător de trofee, care a ucis nenumărate animale pe cale de dispariție, a fost împușcat în cap