Porumbelul-fazan cu ceafa neagră, pasărea despre care se credea că a dispărut în urmă cu 140 de ani, a fost redescoperită într-o pădure din Papua Noua Guinee

Porumbelul-fazan cu ceafa neagră este pasărea despre care oamenii credeau că a dispărut, dar a fost redescoperită recent.
Alina Costache
21 nov. 2022, 15:57
Porumbelul-fazan cu ceafa neagră, pasărea despre care se credea că a dispărut în urmă cu 140 de ani, a fost redescoperită într-o pădure din Papua Noua Guinee

Pasărea a fost documentată de oamenii de știință pentru prima și ultima dată în anul 1822, conform unui comunicat de presă al organizației nonprofit Re:wild, care a contribuit la finanțarea eforturilor de căutare.

Pentru redescoperirea păsării a fost nevoie de o echipă de expediție care a petrecut o lună obositoare de Fergusson, o insulă accidentată din Arhipelagul D’Entrecasteaux din estul Papua Noua Guinee, unde pasărea fusese documentată inițial.

Insula Fergusson prezintă un teren accidentat, muntos, motiv pentru care expediția a fost una foarte dificilă pentru oamenii de știință. Mai mulți membri ai comunității au spus echipei că nu au mai văzut porumbelul-fazan cu ceafa neagră de zeci de ani, Cu două zile înainte ca cercetătorii să părăsească insula, o cameră video a surprins imagini cu pasărea excepțional de rară.

„După o lună de căutări, să vezi acele prime fotografii cu porumbelul-fazan a fost ca şi cum ai găsi un unicorn. Este genul de moment la care visezi întreaga ta viaţă de conservator şi observator de păsări”, a declarat John C. Mittermeier, directorul programului pentru păsări pierdute al American Bird Conservancy și co-lider al expediței, într-un comunicat de presă.

Conform aceluiași comunicat, pasărea este un porumbel mare, care locuiește pe pământ și are o coadă largă. Oamenii știu puține despre aceasta și cred că populația lor este mică și în scădere.

Citește și: Misterul a sute de balene pe cale de dispariţie. Au eşuat inexplicabil pe ţărm, mai mult de jumătate dintre ele au murit VIDEO

„Abia când am ajuns în satele de pe versantul vestic al Muntelui Kilkerran am început să ne întâlnim cu vânători care au văzut şi auzit porumbelul-fazan. Am devenit mai încrezători cu privire la numele local al păsării, care este ”Auwo”, şi am simţit că ne apropiem de habitatul de bază în care trăieşte porumbelul-fazan cu ceafă neagră”, a menționat Jason Gregg, biolog specializat în conservare și co-lider al echipei de expediție.

Membrii echipei au amplasat 12 camere pe versanții Muntelui Kilkerran, cel mai înalt munte al insulei, opt dintre acestea în locurile în care vânătorii au semnalat prezența porumbelului-fazan.

Vânătorul Augustin Gregory a oferit informații care au ajutat oamenii de știință să localizeze pasărea. Acesta a văzut-o într-o zonă cu „pante și văi abrupte” și i-a auzit strigătele distinctive.

În urma informațiilor primite, echipa a plasat o cameră pe o creastă înaltă de lângă râul Kwama, deasupra Duda Ununa și, ulterior, înainte de finalizarea călătoriei, au filmat pasărea care mergea pe pământ prin pădure.

„Comunităţile au fost foarte încântate când au văzut rezultatele, pentru că mulţi oameni nu au văzut sau auzit de pasăre până când am început proiectul nostru şi am obţinut fotografiile cu capcana camerei”, a spus Serena Ketaloya, specialist în conservare din Milne Bay, Papua Noua Guinee.

Citește și: Un vânător de trofee, care a ucis nenumărate animale pe cale de dispariție, a fost împușcat în cap

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lovitură spectaculoasă dată de frații Pavăl, proprietarii Dedeman. Se schimbă jocul în lumea milionarilor, achiziția de mare importanță de care s-a aflat abia acum
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum să ai recolte bogate de ardei și roșii. Secretul celor mai buni grădinari
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Accident grav în București, după ce un bărbat a pierdut controlul mașinii pe care o furase în timp ce era urmărit de polițiști
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum pot șoferii români să plătească doar jumătate din amenzile primite de la noile radare pe trepied
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare