Păsări flamingo în Delta Dunării, pentru prima oară în ultima sută de ani. Apariţie absolut specatculoasă FOTO

Zece păsări flamingo au poposit pentru scurt timp în Delta Dunării, însă exemplarele nu au putut fi monitorizate de către reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Aceştia afirmă că este cel mai mare grup de păsări flamingo văzut în România în ultimul secol.

16 iun. 2020, 07:56
Păsări flamingo în Delta Dunării, pentru prima oară în ultima sută de ani. Apariţie absolut specatculoasă FOTO

Vizitatori înaripaţi exotici pe meleagurile deltaice. În data de 13 iunie 2020, a fost observată prezenţa unui număr de 10 indivizi de flamingo – Phoenicopterus roseus în zona Melea Sacalin. Prezenţa acestora a fost de scurtă durată şi nu au putut fi monitorizaţi„, a transmis Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Potrivit acestora, astfel de observaţii au mai foat făcute sporadic şi în anii anteriori, în zona de coasta a Marii Negre din RBDD, dar nu în număr aşa de mare, fiind doar 3-4 exemplare.

Specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij). În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul ţării, în numere mici (Kiss & Szabo 2002), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky)„, au mai transmis reprezentanţii ARBDD.

Citeşte şi Imaginile care au devenit virale cu doi flamingo şi puiul lor! Explicaţia incredibilă despre ce se intâmplă de fapt

Potrivit acestora, păsările flamingo prezintă o mobilitate ridicată în afară perioadei de reproducere.

Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturaţi în zona Camargue (Franţa) aparţineau populaţiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia. Totodată, accidental, specia poate fi observată chiar şi în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă

Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observaţi în România în ultimul secol. În anul 2020 au mai fost făcute semnalări ale unor specii rare de păsări pentru RBDD. Astfel, în luna martie, au fost semnalate exemplare de Cocor pitic(Grus virgo) în zona de nord a rezervaţiei şi în zona ucraineană a Deltei„, au mai transmis reprezentanţii ARBDD.