Păsări sălbatice protejate şi căprioare, deţinute ilegal de doi români. Animalele vor fi relocate

În urma unor controale desfăşurate în luna martie de către Garda de Mediu, comisarii au descoperit două persoane care deţineau în mod ilegal păsări sălbatice protejate şi căpriori. În plus, autorităţile au amendat şi Grădina Zoologică din Sibiu pentru achiziţia a doi caimani, fără acte privind provenienţa acestora.

15 mart. 2013, 16:06
Păsări sălbatice protejate şi căprioare, deţinute ilegal de doi români. Animalele vor fi relocate

În perioada 4 -14 martie, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu de la Comisariatul General au efectuat mai multe controale în cadrul unor acţiuni tematice şi ca urmare a unor sesizări privind deţinerea ilegală de animale sălbatice de către persoane fizice şi juridice.

Astfel, în urma unui control efectuat în localitatea Roşu din Judeţul Ilfov, a fost identificată o persoană care deţinea ilegal păsări sălbatice protejate (un uliu şi un şoim), iar cu ocazia controlului efectuat în localitatea Tălmaciu din judeţul Sibiu, a fost identificată o altă persoană care deţinea ilegal 8 exemplare de căprior (6 femele şi 2 masculi).

În urma acestor constatări, GNM a organizat relocarea animalelor sălbatice, astfel: păsările sălbatice descoperite în localitatea Roşu din judeţul Ilfov au fost relocate la Grădina Zoologică din Ploieşti (şoimul), respectiv Grădina Zoologică din Bucureşti (uliul), iar căpriorii deţinuţi de persoana fizică din localitatea Tălmaciu – Sibiu au fost relocaţi la Grădina Zoologică din Ploieşti.

De asemenea, în data de 7 martie, comisarii GNM – Comisariatul General au efectuat un control la Grădina Zoologică din Sibiu, unde au constatat că reprezentanţii zoo Sibiu au achiziţionat două exemplare de caiman (caiman crocodilus) fără a deţine acte privind provenienţa acestora. Ca urmare a celor constatate, comisarii GNM au aplicat o amendă contravenţională în valoare de 50.000 lei, potrivit OUG nr. 57/2007, pentru încălcarea prevederilor Regulamentului CE nr. 338/97 privind protecţia speciilor faunei şi florei sălbatice prin controlul comerţului cu aceste specii.