Păsările Bucureştiului: Speciile inedite care s-au mutat în Capitală FOTO

Deşi Capitala nu pare un loc tocmai prietenos cu animalele sălbatice şi cu păsările, câteva specii au reuşit să se adapteze destul de bine la viaţa urbană.
Cristina Dinu
30 apr. 2013, 07:30
Păsările Bucureştiului: Speciile inedite care s-au mutat în Capitală FOTO

Păsările ne pot uimi prin capacitatea lor de a se adapta la mediul înconjurător. Astfel, că, în zone urbane aglomerate, precum Capitala, putem găsi specii cu care nu eram obişnuiţi decât la munte, în sălbăticie, sau pe litoralul Mării Negre.

Păsările îşi caută surse de hrană, se stabilesc oriunde găsesc. Aşa că e normal să fie măcăleandrii, să fie pescăruşi, raţe mari, ba chiar au ajuns şi cormoranii. Cel puţin eu am numărat anul trecut opt exemplare în parcul IOR. Cormoranii mănâncă peşte, aşadar e clar că în lacul din IOR a băgat cineva peşte, altfel nu i-am fi văzut”, explică pentru ROMÂNIATV.NET Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare în cadrul Societăţii Ornitologice Române (SOR).

Măcăleandru

Pescăruş

Cormoran

Delta Bucureştiului, Balta Văcăreşti, este un mic paradis pentru păsări. Apoi, raţele, pescăruşii şi lişiţele, iarna pleacă de pe Dâmboviţa şi merg pe lacurile din Capitală (Herăstrău, IOR). Acolo găsesc mai multe surse de hrană şi oamenii le deranjează mai puţin. Până şi la Muzeul Satului am observat un stârc de noapte, pe lacul acela mic, pentru că găseşte broaşte şi peşti, deci are hrană. În aceste condiţii, nu cred că vorbim despre specii inedite, doar despre specii care se adaptează la mediul urban, şi sunt foarte multe care au această abilitate”, mai spune reprezentantul SOR.

Stârc de noapte

Deşi la Casa Presei Libere din Bucureşti au fost raportate, de câteva ori, prezenţele unor şoimi, specialişii spun că, cel mai probabil este vorba de Falco tinnunculus, adică de vânturei roşii, o specie mai mică de şoim.

Vânturelul roşu

„Aceştia sunt şoimii cu cea mai largă răspândire din Europa. Şi este posibil să fie aceştia, pentru că vântureii au obiceiul să cuibărească şi pe blocuri, sunt adaptaţi la mediul urban. La Casa Presei sunt de obicei alte păsări şi alte probleme. Mai mulţi colegi de acolo ne-au semnalat că au găsit păsări mici, paseriforme, moarte. Cauza sunt geamurile mari care reflectă lumina şi de care se izbesc păsările în migraţie. Şi există o soluţie simplă, lipirea pe geam a unor siluete de păsări răpitoare. Paseriformele se sperie şi ocolesc geamurile. La oră actuală, din tot ce ştim noi, în Bucuresti nu există o populaţie de şoimi. Dar este posibil să fie exemplare de vânturei în mai multe locaţii„, a explicat Ovidiu Bufnilă pentru ROMÂNIATV.NET.

În mod uimitor pentru unii oameni, celebrul guguştiuc – Streptopelia decaocto, prezent peste tot în ţară şi Bucureşti, este una dintre speciile recent sosite în România. 

„Pasărea este originară din Asia şi a ajuns să îşi extindă arealul extrem de puternic şi în Europa. În România a intrat în jurul anilor 1950, iar mai nou a ajuns până în Statele Unite ale Americii. Se adaptează extrem de repede la mediul urban, mănâncă şi din gunoaie, aşadar nu are mari probleme. În schimb, este o specie extrem extrem de prolifică. În cadrul unor monitorizări din SUA a fost dovedit că guguştiucii pot scoate şi nouăm rânduri de pui pe an”, spune Ovidiu Bufnilă.

Guguştiucul

Pietrarul răsăritean – Oenanthe isabellina este o altă specie nouă pentru România, poate fi întâlnită în stepele din Dobrogea. O altă noutate este presura cu cap negru – Emberiza melanocephala. Nu cuibăreşte în Bucuresti, ci în jurul oraşului, dar este o specie foarte rară. Şi fazanul este o specie introdusă în Europa, el este o specie care provine din Asia”, mai arată reprezentantul Societăţii Ornitologice Române.

Pietrarul răsăritean

Presura cu cap negru

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce