Pască fără aluat. Rețeta de Paște a Iulianei Tudor

Se apropie Paștele și gospodinele au intrat în verva cumpărăturilor și a pregătirilor pentru masa tradițională de Paște. Pe lângă drob, ciorba de miel, cozonac, de pe masa de Paște nu va lipsi nici pasca.

11 apr. 2023, 10:29
Pască fără aluat. Rețeta de Paște a Iulianei Tudor

Pasca este un produs nelipsit prin tradiție de pe masa românilor, fie că este făcută cu aluat sau fără aluat. Prezentatoare TVR Iuliana Tudor prezintă o rețetă simplă de Pască fara aluat, cu branza si vanilie.

Citește și: Sofia Vicoveanca face asta în fiecare an de Paşte: „Normal că ţin post, mâine mă duc să mă împărtăşesc!” Cu ce smoothie îşi începe dimineţile

Ingrediente pentru pască fără aluat: 1 kg branza dulce de vaci; 250 ml smantana; 6 oua; 250 g zahar; 6 linguri de gris; 1-2 plicuri budinca de vanilie; 1 plic praf de copt; coaja de la 1 lamaie; 150 g stafide

Citește și: Carnea de miel, preţuri astronomice în pieţe. Avertismentul ANPC înainte de Paşte 2023

Mod de preparare:
Se amesteca branza cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de la lamaie, praful de budinca si praful de copt, smantana, grisul, stafidele, galbenusurile de ou si albusurile batute spuma.

Se tapeteaza o forma rotunda de tort cu hartie de copt, se toarna compozitia si se baga la cuptor. Se lasa aproximativ o ora la copt.

 

Tot Iuliana Tudor prezintă și o rețetă tradițională de Pască cu brânza dulce și stafide.

Ingrediente:
pentru aluat: 300 g faina, 600 ml lapte, 200 g zahar, 2 galbenusuri, 200 g unt, 25 g drojdie, coaja de lamaie si portocala
pentru umplutura: 1 kg branza de vaci, 2 linguri smantana, 2 linguri faina, 4 oua, 250 g zahar, 200 g stafide, 2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare:
Intr-un bol se pune faina, se adauga ouale, maiaua pregatita din drojdie, lapte si putin zahar si se framanta adaugandu-se toate ingredientele. Se obtine un aluat de cozonac si se lasa sa creasca langa o sursa de caldura.

Separat, in alt bol, se pun: branza de vaci, smantana, zaharul, un praf de sare, faina, zaharul vanilat si ouale. Toate acestea se amesteca cu mixerul iar la sfarsit se adauga stafidele.

Foaia de aluat se asaza in tava unsa cu unt, se toarna compozitia de branza si apoi se acopera cu o cruce facuta din aluat. Se baga in cuptor la o temperatura potrivita.