Paşii necesari pentru racordarea unei locuinţe la reţeaua de energie electrică

Orice consumator care doreşte racordarea unei locuinţe sau a unui bloc de apartamente la reţeaua de distribuţie a energiei electrice trebuie să urmeze câţiva paşi până la semnarea contractului. 

21 aug. 2014, 07:58
Paşii necesari pentru racordarea unei locuinţe la reţeaua de energie electrică

Primul pas pentru racordarea la reţeaua de distribuţie a energiei electrice este obţinerea avizului tehnic de racordare (ATR). Pentru obţinerea acestuia, solicitantul trebuie să depună direct la orice Centru de Relaţii cu Clienţii următoarele documente: cerere de racordare completată de către solicitant, formularul tipizat se poate obţine de la orice Centru de relaţii cu Clienţii sau de pe site-ul: www.cez.ro; certificatul de urbanism în termen de valabilitate, în cazul construcţiilor existente, actul de proprietate, respectiv contractul de închiriere, în copie; planul de situaţie la scară, cu amplasarea în zona a locului de consum, vizat de emitentul certificatului de urbanism, că anexă la acesta, pentru construcţiile noi sau pentru construcţiile existente care se modifică, în copie.

Pentru construcţiile existente care nu se modifică este suficientă schiţa de amplasament, cu coordonate din care să rezulte precis poziţia locului de consum, informează Agerpres.

Este nevoie, de asemenea, de actul de proprietate sau orice alt înscris care atestă dreptul de folosinţă asupra terenului, incintei ori clădirii în care se constituie locul de consum pentru care se solicită racordarea, în copie. În cazul spaţiilor închiriate, este necesar şi acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrări în instalaţiile electrice.

Citeşte şi Sfaturi simple ca să reduci cheltuielile cu energia

Totodată, este nevoie de actul de identitate al celui care solicită ATR-ul, în copie.

„Precizăm consumatorilor că, în cazul în care la deplasarea la faţa locului se constată că obiectivul propus a fi alimentat afectează zona de siguranţă şi protecţie a reţelelor electrice de distribuţie, operatorul de reţea va înştiinţa în scris utilizatorul că pentru emiterea ATR-ului trebuie să fie obţinut Avizul de amplasament favorabil, în condiţiile stabilite de reglementările autorităţilor competenţe”, spun oficialii companiei de utilităţi.

Citeşte şi Cum să alegi un frigider care să consume cât mai puţin. GHIDUL SPECIALISTULUI

Pentru emiterea avizului tehnic de racordare trebuie achitată o taxă pe bază de tarife reglementate de ANRE.

După depunerea documentaţiei complete, operatorul de distribuţie va întocmi fişa de soluţie şi va emite, în maximum 30 zile, avizul tehnic de racordare în care se va preciza soluţia tehnică de alimentare şi contravaloarea realizării instalaţiei de alimentare, stabilită prin tariful de racordare specificat în ATR-ul emis.

„Facem precizarea că, în cazul în care la faţa locului există mai multe soluţii de alimentare a locului de utilizare propus, atunci pentru stabilirea soluţiei optime de alimentare, din punct de vedere tehnico-economic, este nevoie să se întocmească un studiu de soluţie (SS), costurile întocmirii lui fiind suportate de utilizator. În acest caz termenul de emitere a ATR-ului se va prelungi cu termenul de emitere a SS-lui, dar nu mai mult cu 30 zile calendaristice”, mai precizează comunicatul.

Avizul tehnic de racordare, însoţit de contractul de racordare şi cererea pentru încheierea acestuia, va fi trimis solicitantului, pentru completare cerere, semnare contract de racordare şi depunere direct la orice Centru de Relaţii cu Clienţii din cadrul Companiei CEZ sau prin servicii de corespondenţă la adresa poştală a companiei.

Urmează depunerea contractului de racordare semnat şi a documentelor solicitate în acesta.

„La depunerea acestuia, Centrul de Relaţii cu Clienţii va emite factura pentru plata tarifului de racordare, ce constă în contravaloarea realizării instalaţiei de alimentare specificată în avizul tehnic de racordare, iar după achitare se va execută instalaţia de racordare, în termenul specificat în contractul de racordare. Menţionăm că plata tarifului de racordare se descarcă în conturile CEZ Distribuţie, prin virament bancar, iar depunerea unei copii la ghişeul CRC este benevolă, acest lucru putând urgenţă trecerea în următoarea faza privind racordarea utilizatorului”, precizează oficialii CEZ.

Potrivit acestora, până la semnarea contractului de racordare, dacă utilizatorul doreşte, poate solicita încredinţarea realizării lucrărilor de alimentare unei societăţi atestate ANRE, selectată de el. În acest caz operatorul de reţea va reface calculul tarifului de racordare şi termenul de realizare a lucrărilor în funcţie de negocierile purtate între utilizator şi societatea aleasă de el, aceste negocieri fiind concretizate într-un proces verbal de negociere ce se va depune la operatorul de reţea.

După depunerea contractului de racordare semnat şi după achitarea tarifului de racordare, operatorul de reţea se va îngriji de realizarea lucrărilor de alimentare în condiţiile stabilite în contractul de racordare încheiat cu utilizatorul.

„Atragem atenţia asupra faptului că realizarea instalaţiei de utilizare, ce deserveşte incinta locului de consum nu este prevăzută în contractul de racordare, această trebuind realizată separat de utilizator pe cheltuiala sa, cu firme atestate în domeniu, până la finalizarea realizării lucrărilor de alimentare, prevăzute în contractul de racordare”, au adăugat reprezentanţii CEZ.

După recepţia lucrărilor de realizare a instalaţiei de alimentare şi depunerea de către utilizator a dosarului instalaţiei de utilizare (Dosar de realizare/ verificare instalaţie de utilizare), operatorul de reţea va emite în maximim 10 zile calendaristice Certificatul de racordare, care atestă faptul că sunt realizate toate condiţiile de racordare la reţeaua electrică al locului de utilizare respectiv.

Punerea sub tensiune a instalaţiilor electrice se face după emiterea Certificatului de racordare, încheierea convenţiei de exploatare cu operatorul de reţea (dacă este cazul) şi a contractului pentru furnizarea energiei electrice.