PAŞTE 2021. Românii trebuie să aibă mare grijă la vopseaua de ouă. ANPC atrage atenţia: Anul acesta conţine mult mai multe chimicale!

Românii trebuie să aibă mare grijă anul acesta de Paşte. Un studiu realizat de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorului atrage atenţia că vopseaua de ouă conţine mult mai multe chimicale decât anii trecuţi.

15 apr. 2021, 23:31
PAŞTE 2021. Românii trebuie să aibă mare grijă la vopseaua de ouă. ANPC atrage atenţia: Anul acesta conţine mult mai multe chimicale!

PAŞTE 2021. Specialiştii fac un apel la clienţi şi spun să citească cu mare grijă etichetele produselor.

PAŞTE 2021. Românii trebuie să aibă mare grijă la vopseaua de ouă

Potrivit unui studiu recent, vopseaua de ouă care se comercializează în prezent pe piaţa românească, conţine cu 58% mai mulţi aditivi decât în urmă cu 6 ani. De exemplu, unul dintre aceştia, E102, are un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide. Asta în timp ce alţii afectează în special copiii.

Vânzătorii nu cunosc ce E-uri se găsesc în vopseaua de ouă, dar nici cumpărători nu reprezintă un mare interes eticheta.

Citeşte şi: Postul Paştelui 2021. De la ce ne abţinem în post. Episcopul Huşilor: „Postul poate ajuta şi la schimbarea unor deprinderi care ne transformă în sclavi. Acum, de pildă, gândim whatsappeşte”

„În primul rând să fie în limba română. Informațiile sunt în ordine descrescătoare şi termenul de valabilitate convorat cu mediul de depozitare, iar nu în ultimul rând să cerem bonul fiscal

Sunt unii oameni care cumpără acelaşi tip de vopsea de multă vreme, şi merg pe încredere. Nu contează neapărat ce conţine, ci dacă face treabă bună când e vorba de culoare.

Ceea ce este important este să cumpărăm vopsea de ouă şi să nu cumpărăm vopsea tipografică, vopsea de maşină. Dacă pe eticheta oului vopsit nu se regăsește informația cu privire la vopseaua respectivă, mai bine nu îl cumpărăm.”, spune Sorin Mierlea, președinte Infocons.

În comerţ se găseşte vopsea de ouă chiar şi cu 12 E-uri în compoziţie, aditivii periculoși din vopseaua de ouă:

– azorubina – În combinaţie cu benzoaţii favorizează hiperactivitatea la copii.

– albastru briliant FCF – Unele persoane acuză reacţii alergice. NU este recomandat copiilor hiperactivi.

– tartrazina – Are un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide.

– benzoat de sodiu – Poate produce iritaţie gastrică, anorexie, vomă, afectarea ficatului şi a rinichilor

Citeşte şi: Reguli de Paşte 2021. Ce trebuie să ştie toţi românii care vor să petreacă minivcanţa de sărbători departe de casă. Anunţul făcut de MAI