Paşte 2022. Sărbători Pascale sub semnul austerităţii. Coşul de Paşte, mai scump cu 83 de lei faţă de anul trecut

Sărbătorile Pascale din acest an se anunţă a fi cele mai scumpe din ultimii 18 ani. Aproape trei milioane de români nu se vor putea bucura pe deplin de Învierea Domnului, pentru că nu vor avea cum să-şi pună pe masă altceva decât strictul necesar.

18 apr. 2022, 17:49
Paşte 2022. Sărbători Pascale sub semnul austerităţii. Coşul de Paşte, mai scump cu 83 de lei faţă de anul trecut

Paşte 2022. Potrivit statisticilor, un milion de pensionari români primesc o pensie de 1.000 de lei pe lună, iar 1,6 milioane de salariaţi câştigă doar 1.524 de lei pe lună. Aşa că, anul acesta, lista de cumpărături pentru mulţi români va fi scurtă, iar masa de Paşte austeră. Ca să poată achita facturile, mulţi au fost nevoiţi să cumpere mai puţin, mai ales că prețurile produselor alimentare au crescut în ultima perioadă.

Scumpiri cuprinse între 20% şi 100% la principalele produse de Paşte

Concret, carnea de miel costă aproape dublu faţă de anul trecut, pornind de la 40 de lei şi ajungând la 60 de lei kilogramul în unele pieţe şi magazine, potrivit Antena 3. Pasca a ajuns să coste 75 de lei, cu 25%-30% mai mult ca anul trecut. Şi cozonacul s-a scumpit cu 30% faţă de anul trecut, ajungând să pornească de la 60 de lei bucată. Oul, principalul produs de pe masa de Paşte, costă 80 de bani – 1 leu/bucata, cu 20% mai mult faţă de anul 2021.

Coşul de Paşte ajunge să coste anul acesta 312 lei, cu 83 de lei mai mult decât anul trecut.

Citeste si Program mall-uri de Paște 2022. Cum funcționează centrele comerciale din București

Preţuri exorbitante la banalii cartofi

Până şi banalii cartofi noi sunt au ajuns să coste 20 de lei kg, cu 36% mai mult decât în 2021.

Preţul uleiului a fost majorat cu 32% faţă de anul trecut, acum litrul de ulei putând fi cumpărat cu 10-14 lei.

Roşiile s-au scumpit cu 20%, pe un kilogram trebuind să plăteşti 30-50 lei.

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori, este de părere că avem de a face cu o ofertă controlată de marile lanţuri comerciale, scumpirile nefiind justificate într-o asemenea proporţie.

Cu cât oferta va fi mai mare şi preţul va fi unul accesibil cererii şi accesibil puterii de cumpărare. România are nevoie de spaţii special amenajate numite pieţe în care să se întâlnească producătorii cu consumatorii”, a spus reprezentantul asociației de consumatori la Antena 3.

Citeste si Cum să vopsiți ouăle de Paște folosind bicarbonat de sodiu, oțet și colorant alimentar. Metoda genială de a obține culoarea mult dorită