Paște 2023. Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci astăzi pentru a avea noroc și sănătate tot anul

Duminică, 16 aprilie, creștinii sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este prima zi de Paşte. Familiile se adună la masă pentru a petrece timp împreună. Această zi aduce cu ea şi o serie obiceiuri, tradiţii şi superstiţii.

16 apr. 2023, 07:44
Paște 2023. Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci astăzi pentru a avea noroc și sănătate tot anul

De Paște credincioșii merg la biserică pentru a lua lumina sfântă și pentru anafură. Tradiţia spune că în prima zi de Paște trebuie să porți ceva nou pentru a avea noroc tot anul. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea corpului şi a sufletului. La sate, în trecut exista tradișia ca fetele şi flăcăii să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.

În dimineața de Paște, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă curată de izvor în care se pune un ou roşu şi un ban de argint. Se spune că cei care fac asta vor fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.

Citește și: Care este pluralul cuvântului „pască”. Nu va mai trebui să folosești clasicul „Vreau o pască. De fapt, dați-mi două” atunci când mergi la magazin

Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”. De asemenea, se spune că în ziua de Paşte nu se mănâncă oul cu sare, întrucât se spune că vei transpira tot anul.

Cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise. Tot aşa, cel ce se naşte în această zi va avea noroc toată viaţa.

Citește și: Care sunt cele trei zodii ocrotite de Dumnezeu după Paşte. Cine scapă de probleme şi cine dă lovitura pe plan financiar

În ziua de Paşte nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de cîte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spală cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase.

În Banat, oamenii obișnuiesc ca în prima zi de Paște să ia o linguriță de paşti (vin cu pâine sfințite), dimineața, înainte de micul dejun.