Paşte în Maramureş

Prima zi de Paşte este plină de tradiţii în Maramureş. Gătiţi cu cele mai frumoase haine populare, localnicii şi-au umplut traistele cu mâncare şi au mers la biserică să binecuvânteze bucatele. Cu toate că au dormit doar câteva ore după Înviere, oamenii au venit la biserică veseli şi cu inima deschisă. 

RomaniaTV.net
12 apr. 2015, 09:53

Cu mic, cu mare, toţi maramureşenii s-au trezit de Paşte în zorii zilei, ca să pregătească traista cu bucatele pentru masa de sărbătoare. Oamenii îmbracă apoi hainele străbunilor şi pornesc spre biserică, unde toată mâncarea este sfinţită. Responsabili cu pregătirea coşului sunt bărbaţii. Femeile se duc în biserică, iar bărbaţii stau, după cum se vede, cu bucatele la sfinţit. Toate traistele sunt aşezate în rând, iar după slujba de Paşte, preotul le binecuvântează.

Maramureşul e un loc de poveste, unde toate tradiţiile se ţin cu sfinţenie de sute de ani. Locul a fermecat-o şi pe o femeie din Germania, care după o vacanţă acolo, nu a mai plecat. Imediat după binecuvântare, oamenii pleacă acasă, unde se înfruptă din bucatele sfinţite.