PAŞTELE BLAJINILOR 2020. Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi

PALTELE BLAJINILOR 2020. De Paştele Blajinilor, se zice că sufletele celor adormiţi se reîntorc pe pământ şi merg la familiile lor pentru a se aşeza la masă şi a se bucura împreună de Învierea Mântuitorului. 

RomaniaTV.net
27 apr. 2020, 04:56
PAŞTELE BLAJINILOR 2020. Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi

Se crede că blajinii trăiesc la hotarul dintre lumea văzută şi lumea nevăzută la ostroavele Apei Sâmbetei, râu imaginar, care izvorăşte de sub rădăcinile Bradului Lumii, înconjoară Pământul de trei, şapte sau nouă ori şi se varsă în lumea cealaltă prin Sorbul Pământului, care mărgineşte lumea văzută de cea nevăzută.

PAŞTELE BLAJINILOR 2020. Beneficiile rugăciunii

În această zi, credincioşii îşi plâng morţii, le cinstesc memoria şi dau de pomană. În mod normal, aceste lucruri ar trebui făcute la cimitir, însă, anul acesta, prin ordonanţele militare, accesul în cimitire este interzis pe perioada stării de urgenţă.

De aceea, credincioşii vor trebui să-şi comemoreze „blajinii” acasă, plângându-i, gândindu-se intens la ei, rugându-se pentru mântuirea sufletelor lor şi, dacă este posibil, împărţind bucate. Rugăciunea este cea mai folositoare cale de a arăta iubirea faţă de cei trecuţi la Domnul prin rugăciune şi prin milostenie. Rugăciunile sunt binefacere spirituală pentru sufletele celor adormiţi, dar şi consolare pentru familiile lor îndoliate.

Citeşte şi PAŞTELE BLAJINILOR 2020, ziua în care nu ai voie să faci zgomot. Păcat mare pentru cine spală haine

Prin rugăciune, păstrăm legătura cu sufletele celor trecuţi la Domnul şi, totodată, cerem ca sufletul lor să găsească pace şi odihnă. Când ne rugăm pentru cei adormiți arătăm că îi iubim și după moarte, iar sufletul lor nemuritor simte iubirea noastră.

PAŞTELE BLAJINILOR 2020. Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi

Iată ce rugăciune trebuie să rostească credincioşii astăzi, pentru ca sufletele celor dragi plecaţi în lumea celor drepţi să aibă parte de linişte şi de mântuire:

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Citeşte şi Ortodocşii sărbătoresc luni Paştele Blajinilor. Află ce să nu faci niciodată în această zi

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!