Paştele în jurul lumii: Cehii şi scandinavii se „biciuiesc” în Lunea Paştelui

Paştele e o sărbătoare majoră în toată lumea creştină. Dar dincolo de semnificaţiile ei unice pentru toţi credincioşii, fiecare popor a dezvoltat în jurul perioadei pascale propriile obiceiuri. Iată în cele ce urmează câteva din aceste tradiţii mai puţin ştiute.

RomaniaTV.net
14 apr. 2012, 07:45
Paştele în jurul lumii: Cehii şi scandinavii se „biciuiesc” în Lunea Paştelui

1. În Norvegia tradiţia impune să rezolvi şi să desluşeşti mistere şi crime în perioada Paştelui. Televiziunile şi revistele caută să învăluie totul într-o aură de mistere şi crime misterioase.

2. În Cehia şi în Scandinavia se sărbătoreşte Lunea Paştelui „biciuind” sau fiind „biciuit”. Legenda spune că femeile ar trebui să fie lovite cu un „bici” special făcut din 4, 6 sau din 8 ramuri de salcie, pentru a fi sănătoase şi fertile în tot timpul anului. „Biciuirile” nu sunt făcute pentru a crea suferinţa, ci pentru a-i ajuta pe bărbaţi să îşi arate afecţiunea şi atracţia faţă de aleasa inimii lor. Pentru a le arăta că nu s-au supărat şi că le mulţumesc, femeile dăruiesc bărbăţilor un ou încondeiat.

3. În Polonia de Paşte se întâmplă o adevărata „bătaie cu apă”. Aici bărbaţii îşi stropesc femeile dragi din viaţa lor cu o găleata de apă rece. Femeile se răzbună după-masă, în aceeaşi zi, când îşi arată la rândul lor afecţiunea faţă de bărbatul ales cu o altă găleata de apă.

4. În Ungaria, Lunea Paştelui este momentul potrivit să se trezească şi să miroasă trandafirii… Sau mai bine zis parfumul cu aroma de trandafiri, fiindcă bărbaţii stropesc femeile şi, în special, pe aleasa inimii lor, cu parfum. De cele mai multe ori, primesc în schimb de la acestea un ou de Paşte. Obiceiul se păstrează şi în zonele locuite de etnici maghiari din Ardeal.

5. În Italia, vizitaţi Florenţa pentru a avea parte de un Paşte zgomotos. O căruţă trasă de un bivol conduce procesiunea pascală până în centrul oraşului unde se adună oamenii în faţa catedralei şi acolo începe distracţia. Artificiile care sunt ascunse în căruţă sunt acum folosite pentru o explozie unică şi plină de zgomot şi de spectacol. În alte zone din Italia, se sărbătoreşte La Pasquette, adică Paştele Mic, o zi în care se merge la picnicuri şi se servesc ouă de Paşte şi legume.

6. În Rusia şi în Slovenia, Paştele este o sărbătoare a mâncărurilor speciale şi delicioase. Aici, localnicii se înfruptă din plăcinte cu brânză uriaşe în formă de piramidă, pe care este inscripţionat XB, adică „Cristos a Înviat”.

7. În Marea Britanie, în Lancashire, Cheshire, Straffordshire şi Wawickshire, Lunea Paştelui este ziua în care bărbaţii îşi iau în braţe alesele şi le plimbă o anumită distanţă. Marţea, femeile ar trebui să facă acelaşi lucru cu bărbaţii. Totul, ca reprezentare a Învierii lui Cristos sau a creşterii recoltelor.