Păstîrnac: Declarațiile mele privind copiii români născuţi în diaspora au privit datele statistice procentual, nu absolut

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat miercuri că afirmațiile sale referitoare la copiii români născuți în străinătate au abordat datele statistice procentual și "nu absolut".

03 mai 2017, 12:54
Păstîrnac: Declarațiile mele privind copiii români născuţi în diaspora au privit datele statistice procentual, nu absolut

Ministrul Andreea Păstîrnac a adăugat că în viitor vor fi efectuate studii privind comunitățile de români ce trăiesc în străinătate.

„Din datele statistice pe care le avem la dispoziție în acest moment, trebuie să revin cu clarificări și să spun că declarațiile mele le-au privit pe acestea din punct de vedere procentual și nu absolut și simt nevoia să revin cu aceste clarificări. (…) Într-adevăr, este o dezbatere care privește modul în care ne raportăm la aceste cifre care sunt puse la dispoziție de la 1 ianuarie 2016 și am inițiat o dezbatere împreună cu specialiști în statistică și în sociologie — care de altfel au fost de acord să ne întâlnim în perioada imediat următoare și să reanalizăm aceste date statistice care provin atât de la instituțiile europene, dar și din statisticile naționale ale statelor membre”, a precizat Andreea Păstîrnac, potrivit Agerpres.

Ministrul a spus că s-a convenit ca aceste date să fie prezentate și în cadrul Comitetului interministerial „tocmai pentru a le putea valida și pentru a avea o opinie a experților asupra lor”.

„Preocuparea noastră pentru ca aceste date statistice să fie bine înțelese și bine prezentate se reflectă și prin faptul că Ministerul Românilor de Pretutindeni a fost parte a deciziei de elaborare a unui studiu privind migrația și mobilitatea românilor în diaspora, un studiu care va fi realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și ale căror date probabil le vom vedea în următoarele luni”, a adăugat ministrul.

Andreea Păstîrnac a vorbit și despre eforturile autorităților române de a prezenta oferte de muncă atractive pentru cei din diaspora.

„Este foarte greu să estimăm și să ne raportăm la decizii personale ale fiecăruia, dar eforturile noastre în acest moment și eforturile instituționale — prin acest proiect pe care îl demarăm în cooperare cu Ministerul Muncii denumit ‘Bursa Locurilor de Muncă’ — încercăm tocmai ca din punct de vedere profesional România să se regăsească pe harta de opțiuni profesionale și de opțiuni, până la urmă personale, ale românilor, ale familiilor de români aflați în străinătate”, a punctat aceasta.

Ea a făcut referire și la un proiect al ministerului pe care îl conduce, demarat deja în Marea Britanie, în cooperare cu Ministerul Educației, prin care sunt trimise manuale școlilor care predau limba română opțional sau la sfârșit de săptămână, „tocmai pentru a încuraja cultivarea limbii române”.

Marți, ministrul pentru Românii de Pretutindeni declara că rolul tineretului în cadrul comunităților de români din afara granițelor, în special în rândul celor de mobilitate, este unul foarte important, în contextul în care anul trecut s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România.

„Avem peste 4,4 milioane de cetățeni români în aceste comunități și anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România. Sunt niște cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce privește modul în care tânăra generație își vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa și în străinătate, de a lucra și unde se regăsește în acest ciclu și România — țara de origine”, a precizat Păstîrnac, la o dezbatere.

Citeşte şi: Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: În 2016, s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară