Patapievici, atacat dur la Timişoara şi asemuit cu Ceauşescu

Scandal înainte de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Horia Roman Patapievici, sâmbătă, la Timişoara. Cadre didactice şi revoluţionari timişoreni s-au adunat în faţa Universităţii pentru a-i cere socoteală directorului Institutului Cultural Român pentru ceea ce a scris cu privire la poporul român şi la Mihai Eminescu, informează Ziua de Vest.

RomaniaTV.net
19 mart. 2012, 09:21
Patapievici, atacat dur la Timişoara şi asemuit cu Ceauşescu

Pe treptele de la intrarea în Universitate, cei revoltaţi de onoarea care i se făcea lui Patapievici purtau pancarte pe care scria „Jos clica impostorilor!”, „Jos mafia culturală şi politică”, „Nu mai tolerăm selecţia negativă în politică şi cultură!” Nu au lipsit sloganele care îl încadrau pe Patapievici într-o „clasă selectă”, alături de Ceauşescu, Băsescu şi Vadim Tudor.

„Protestăm împotriva lui Patapievici pentru că acesta este un personaj ce a insultat grav România, valorile noastre, istoria şi pe Eminescu. Acum face o mişcare de conjunctură foarte interesată. Ţine prelegeri despre Eminescu şi vorbeşte frumos despre acesta, după ce l-a insultat ca nimeni altul. Patapievici ia astăzi, la Timişoara, un titlu fraudulos”, a spus profesorul universitar Viorica Bălteanu, iniţiatorul protestului.

Revoluţionarii din Asociaţia Victoria, condusă de Lorin Fortuna, au ars portretele lui Patapievici, Mircea Mihăieş şi Ioan Talpoş, fostul rector de la Universitatea de Vest, în Piaţa Operei. Lui Talpoş i s-a reproşat că el a fost iniţiatorul demersului de acordare a titlului lui Patapievici.

„Patapievici este exponentul cel mai de seamă al lichelismului fecalist. Ce poţi să-i ceri unui om care a comparat poporul român cu un cur plin de fecale? Patapievici nu are nicio dimensiune morală. Patapievici şi-a bătut joc de poporul român şi de Eminescu. Azi (n.r. – sâmbătă), în Piaţa Victoriei, vom incendia portretele lui Patapievici, Mircea Mihăieş şi a fostului rector Ioan Talpoş”, a declarat Lorin Fortuna, preşeditele Asociaţiei „Victoria”.

„Am fost frapat de situaţia de afară. Am aflat că numele meu este alăturat celui al lui Ceauşescu. M-a reconfortat doar faptul că alături de mine era trecut şi Mircea Mihăieş. (…)Le-am explicat celor de afară că îmi citează propoziţii scoase din context. Nu eu nu-l mai consider de actualitate pe Eminescu, ci postmoderniştii. Mi s-a spus şi că sunt relativist. Este un lucru fals, dar nu înţeleg ce ar fi fost dacă chiar eram relativist”, a spus Patapievici despre protest.