Patapievici, despre ICR: O agendă europeană a fost schimbată cu una naţionalistă

Publicat: Marţi, 31 Iulie 2012 14:47 // Actualizat: Marţi, 31 Iulie 2012 15:36 // Sursa: RTV.net

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat că prin OUG nr. 27/ 2012 a fost modificată misiunea ICR, în sensul schimbării unei agende europene cu una naţionalistă.

Patapievici a subliniat că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 27/ 2012 nu este schimbată doar afilierea instituţiei pe care o conduce, care trece "de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului", ci se modifică şi misiunea ICR, care urmează să se ocupe de "identitatea naţională a românilor" de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul actului normativ şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

Patapievici a mai spus că ministrul Culturii a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul. "Avem de-a face cu subordonarea politică pentru a supraveghea ceea ce ministrul Culturii a numit misiunea centrală a instituţiei (ICR, n.r.)", a spus Patapievici pentru Mediafax.

Preşedintele ICR, care a anunţat că îşi va da demisia, a mai spus că schimbarea misiunii ICR înseamnă trecerea de la promovarea culturii române în străinătate, "în maniera deschisă şi cosmopolită" în care o făcea institutul, la preocuparea pentru "identitatea naţională a românilor".

Potrivit textului OUG nr. 27/ 2012, aceasta a fost adoptată "având în vedere necesitatea consolidării şi amplificării, sub diferite forme, a relaţiilor culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare, în scopul păstrării şi perpetuării identităţii naţionale, deziderat de o importanţă deosebită în contextul fenomenului de globalizare" şi "luând în considerare faptul că neadoptarea măsurilor propuse (...)va duce, pe de o parte, la prelungirea efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanenţă, sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a celor stabiliţi, vremelnic, în alte state".

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
31 iul 20:35
...să-şi scoată „papioanele” în stradă în formă de protest. În una din declaraţiile sale, Patapievici se arată nemulţumit de faptul că Guvernul a schimbat misiunea Institutului, trecând de la o politică cosmopolită, dând prioritate păstrării identităţii etnoculturale a...
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H