Patapievici, despre ICR: O agendă europeană a fost schimbată cu una naţionalistă

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat că prin OUG nr. 27/ 2012 a fost modificată misiunea ICR, în sensul schimbării unei agende europene cu una naţionalistă.

RomaniaTV.net
31 iul. 2012, 11:47
Patapievici, despre ICR: O agendă europeană a fost schimbată cu una naţionalistă

Patapievici a subliniat că prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 27/ 2012 nu este schimbată doar afilierea instituţiei pe care o conduce, care trece „de la autoritatea simbolică a preşedintelui în subordinea efectivă a Senatului”, ci se modifică şi misiunea ICR, care urmează să se ocupe de „identitatea naţională a românilor” de peste graniţe, aşa cum este stipulat în preambulul actului normativ şi aşa cum a precizat şi ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

Patapievici a mai spus că ministrul Culturii a recunoscut că scopul OUG nu era numai schimbarea subordonării, ci şi schimbarea misiunii, la respectarea căreia ar putea veghea numai Senatul. „Avem de-a face cu subordonarea politică pentru a supraveghea ceea ce ministrul Culturii a numit misiunea centrală a instituţiei (ICR, n.r.)”, a spus Patapievici pentru Mediafax.

Preşedintele ICR, care a anunţat că îşi va da demisia, a mai spus că schimbarea misiunii ICR înseamnă trecerea de la promovarea culturii române în străinătate, „în maniera deschisă şi cosmopolită” în care o făcea institutul, la preocuparea pentru „identitatea naţională a românilor”.

Potrivit textului OUG nr. 27/ 2012, aceasta a fost adoptată „având în vedere necesitatea consolidării şi amplificării, sub diferite forme, a relaţiilor culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare, în scopul păstrării şi perpetuării identităţii naţionale, deziderat de o importanţă deosebită în contextul fenomenului de globalizare” şi „luând în considerare faptul că neadoptarea măsurilor propuse (…)va duce, pe de o parte, la prelungirea efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanenţă, sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a celor stabiliţi, vremelnic, în alte state”.